Ze belde vanuit de auto en ik hoorde direct aan haar stem dat er iets helemaal mis was. Zou ze een ongeluk hebben gehad? Ruzie met haar vriend? Iets vervelends hebben meegemaakt op haar werk? Door mijn afdwalende gedachten hoorde ik bijna niet wat er wél aan de hand was. ‘Ze denken dat hij leukemie heeft.’

‘Hij’ was haar lief en bleek na bloedonderzoeken, beenmergpuncties en veel onzekerheid geen leukemie te hebben, maar Myelodysplasie. Een variant die op zeker zou overgaan in leukemie, maar niemand kon vertellen wanneer. Het zou direct kunnen, het zou vijf jaar kunnen duren. Echt beginnen met een behandeling kon pas als leukemie werd vastgesteld.

Vijf jaar duurde het niet. Zelfs geen vijf maanden. Plotseling ging het heel snel. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis voor een eerste zware chemokuur, terwijl ondertussen gestart werd met de zoektocht naar een stamceldonor. Na een paar dagen chemo moest ook gestart worden met de zoektocht naar bloeddonoren. Zelf dacht ik altijd dat er altijd wel voldoende bloeddonoren waren. Dat er altijd wel voldoende bloed op voorraad was. Toch bleken er in heel Nederland maar zes donoren te zijn die geschikt waren als donor voor hem. Zes donoren met precies de juiste combinatie van antistoffen, waardoor de toegediende bloedplaatjes niet direct weer werden afgebroken door zijn lichaam.
De eerste chemokuur kwam hij naar verhouding goed door en na vijf weken ziekenhuis mocht hij naar huis. In afwachting van de tweede kuur. Een derde misschien zelfs. Een stamceltransplantatie, mocht er een donor gevonden worden, of een transplantatie met navelstrengbloed.

Terwijl hij zich voorbereidt op de tweede, zeer intensieve chemokuur, wil ik aan jou vragen of je wilt nadenken over donor worden. De kans dat je een match bent voor hem is natuurlijk klein, maar er zijn zoveel andere ‘hemmen’ die zoeken naar een donor, wachten op een match.

Donor worden

Als je nog geen 50 jaar bent, kun je je aanmelden als stamceldonor. Het werkt heel simpel, er zijn nagenoeg geen risico’s en je kunt er een leven mee teruggeven.

Ben je zwanger? Geef navelstrengbloed. In navelstrengbloed zitten bloedvormende stamcellen. Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid. De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantaties. Er zijn geen risico’s voor moeder en kind. Wel red je een leven.

Bloeddonor kun je worden als je tussen de 18 en 65 jaar bent. Je zou zomaar één van de maar zes mensen in heel Nederland kunnen zijn die een match vormen met iemand die heel hard op jouw bloed zit te wachten.

Voor jou een kleine moeite, maar voor een ander z’n leven.

Josanne in her own write