mr. Josanne van Westrienen

strafrechtjurist | studie-/scriptiebegeleider | groepsfitnessinstructeur

Al van kleins af aan weet ik één ding zeker: ik wil schrijven. Dat ik niet kan tekenen vind ik verschrikkelijk. Mijn vogels lijken op vliegtuigen, mijn raketten op duikboten en als ik een gezicht teken, zitten de ogen standaard in het voorhoofd. Dus het is ook eigenlijk geen wonder dat ik met het bijvak middelegyptische taal en hiërogliefenschrift niet veel verder kwam dan een semester. Uiteindelijk betekenen een uil en een ooievaar iets heel verschillends, maar bij mij leken beide vogels meer weg te hebben van een door Picasso getekende kip. Waardoor ik dus iets heel anders schreef dan ik bedoelde. Maar eerlijk is eerlijk, dat gebeurt met woorden ook wel eens.

Ik was 8 maanden zwanger toen ik aan een rechtenstudie begon

De meeste aanstaande moeders die nog een maandje zwangerschap te gaan hebben, houden zich vooral bezig met de babykamer en de aanstaande bevalling. Ik schreef me in voor een studie Nederlands recht aan de Open Universiteit, met het doel strafrechtadvocaat te worden. 

Strafrecht bleek inderdaad het rechtsgebied waar ik het allerblijst van word, alhoewel ik ook erg kan genieten van letselschade/aansprakelijkheidsrecht en Romeins recht. Tijdens mijn studie maakte ik een kort uitstapje naar de FernUni in Hagen, waar ik de vakken Strafrecht en Bürgerliches Recht volgde. Mijn masterscriptie ging over strafbaarheid in de voorfase in Nederland en Duitsland. 

Door het schrijven van die scriptie realiseerde ik me dat onderzoek doen me niet alleen heel goed ligt, maar dat ik het ook ontzettend leuk vind. Daarom verdiep ik me ook in het Franse, Zwitserse en Duitse strafrecht, en hoop ik in de niet al te verre toekomst te kunnen beginnen aan een promotietraject. 

Ik was een notoire sporthater en werd sportinstructeur

Tot een jaar of tien geleden had ik een broertje dood aan sport. Ik leefde met de filosofie dat ieder mens bij zijn geboorte een bepaald aantal hartslagen krijgt. Zijn die op, dan is het einde oefening. En iedereen weet wat er gebeurt met een hartslag tijdens sporten. Maar omdat typen volgens de richtlijnen niet voldoende lichaamsbeweging is, sport ik inmiddels tien uur, althans meerdere uren, althans minimaal een uur per week. In mei 2017 heb ik de halve marathon van Leiden gelopen in 2 uur, 49 minuten en 55 seconden na een belabberde voorbereiding.

Dat was ook het jaar waarin ik steeds vaker in de sportschool te vinden was en van sporthater veranderde in een fervent sporter die ook nog eens betaald kreeg om te sporten. Sinds 2017 ben ik dan ook Zumba en STRONG Nation Instructor. Een jaar later deed ik de instructeursopleiding voor BodyBalance, in 2019 die voor hardlooptrainer. LaBlast Instructor werd ik in 2020 en in 2023 haalde ik de licentie voor het geven van CIRCL Mobility.

Ik spreek 6 talen

Taal – in de breedste zin van het woord – vind ik fascinerend. Uiteraard spreek ik vloeiend Nederlands en Engels, maar waarom daar stoppen? Ik zit inmiddels in de afrondende fase van de bachelorstudie Franse taal en cultuur aan de Universiteit van Leiden en ik spreek dus ook vloeiend Frans. Mijn Duits is zelfs nog iets beter (ik studeerde jaren geleden een aantal jaar Duitse taal en cultuur en ik volgde daar een aantal vakken tijdens mijn studie Frans) en ik beheers ook het Zwitsersduits op een hoog niveau. In het Spaans weet ik me ook prima te redden; mijn Italiaans is nog zo pril dat het het vermelden eigenlijk nog niet waard is. 

  • Frans
  • Duits
  • Zwitsersduits
  • Spaans

Ik ben online ondernemer

« Il n’est pas de punition plus terrible que le travail inutile et sans espoir. »
– Albert Camus

Er is geen grotere straf dan nutteloos en uitzichtloos werk. Wat mij betreft heeft Camus 100% gelijk en daarom ben ik ook blij dat ik als zzp’er al mijn passies en vaardigheden kan combineren. 

Iedere werkdag is anders, ik verveel me nooit en ik heb de vrijheid om mijn eigen agenda in te delen. Niet alleen kan ik daardoor mijn werk afstemmen op de passende momenten (energie, productiviteit), maar ik kan mijn werk ook precies afstemmen op mijn leven als single moeder van twee puberzoons, zonder de balans tussen werk en privé te verliezen. 

Wil je nog meer weten?

Heb je vragen, wil je samenwerken, of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?  

Klik op de knop hieronder!

Officiële bio

Josanne van Westrienen (1980)
Strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur

Josanne studeerde rechten aan de Open Universiteit en Franse taal en cultuur aan de Universiteit van Leiden. Ze heeft een passie voor strafrecht, zowel het Nederlandse, Zwitserse als Franse, waarbinnen haar focus zich richt op zedenstrafrecht en femicide.

Naast haar juridische werk helpt Josanne studenten met het maken van realistische planningen, effectief studeren en productiviteit. Ze geeft bijles in strafrecht en meerdere talen, en begeleidt studenten bij het schrijven van scripties en andere academische teksten. Haar uitgebreide taalkennis omvat Nederlands, Engels, Frans, Duits, Zwitsersduits en Spaans. Haar liefde voor Zwitserland heeft haar de bijnaam “Schwiizfluencer” opgeleverd, en ze deelt haar passie voor het land graag met anderen.

Naast haar academische en professionele bezigheden, is Josanne een fervent sporter. Ze heeft instructeurslicenties voor LaBlast, Zumba, STRONG Nation, CIRCL Mobility en BodyBalance, en is bovendien hardlooptrainer.

Als zelfstandig ondernemer combineert ze haar passies en vaardigheden met het leven als single mom van twee puberzonen.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een mailtje met mijn favorieten van de maand, nieuwtjes, updates en andere positieve content.