art. 3 AdvwToch zit ik een beetje met die eed in mijn maag. Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn (art. 3, lid 2, Advw). Alhoewel het nog wel even duurt voordat ik die eed ga afleggen, en dan ga ik er voor het gemak maar even van uit dát ik hem ooit zal afleggen, ben ik er wel mee bezig. Want het kan aan mij liggen, maar zweren klinkt zoveel serieuzer dan beloven. Ik bedoel:

Ik zwéér je ik ga getrouw zijn aan de Koning jonguh!

of

Eerbied voor de rechterlijke autoriteiten? Nou vooruit, beloofd!

Dat laatste klinkt net zo geloofwaardig als mijn kleuter die zegt dat hij geen speelgoed van zijn broertje zal afpakken. Bovendien, dat ding héét toch ook gewoon eed. ‘Beloof’ staat zelfs tussen haakjes, alsof het minder belangrijk is. Een tweederangs keus, of zo. Maar: zo waarlijk helpe mij God almachtig? Dat voelt ook een beetje als de verantwoordelijkheid afschuiven. En dan ook nog op iemand van wie ik niet geloof dat hij bestaat. Beetje kinderachtig om hem dan de schuld te geven als ik iets verknoei.
‘Wat een puinhoop, Josanne!’
‘Ja zeg, ik heb het niet in m’n eentje gedaan hoor! God almachtig heeft ook een beetje meegeholpen…’

Een keuze tussen ‘dat beloof ik’ en ‘dat zweer ik’ zou makkelijker zijn, maar ik begrijp ook wel dat zweren dan net zo makkelijk wordt als beloven. Als je zweert heb je over het algemeen toch God almachtig over je schouder meekijken.

Misschien maak ik het ook wel moeilijker dan het is. Misschien hoef ik alleen maar ‘ja’ te zeggen op een vraag als ‘zweert of belooft u dat?’ Nou ja, ja, dus. Maar dan is het voor mezelf wel aardig om te weten of ik nou heb gezworen of beloofd.

Gelukkig heb ik minstens nog een jaar of drie om te bedenken of ik zweer of beloof. Aan de andere kant, ik denk hier al over na sinds ik de boeken van de basiscursus recht opensloeg en dat is nu ook alweer bijna zes jaar geleden. ‘Ik zweer dat ik het beloof’, zou dat een optie zijn?