Vroege goede studievoornemens

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

29/11/2012

Filofax 2013Er liggen best nog wat vakken op de plank. Voor sommige hoef ik ‘alleen nog even’ het tentamen te halen, andere moet ik afmaken en aan nog weer andere moet ik zelfs nog beginnen. Ondertussen probeer ik een beetje op schema te blijven met m’n Duitse vakken, zodat ik tijdens de virtuele klassen wel weet waar die slavendrijvers het over hebben. December komt er nog aan, met veel drukke weekeinden en de kerstvakantie (dus geen school/peuterspeelzaal, dus geen studie-uren). En het is ook al niet zo dat ik vanaf 1 januari plotseling fulltime kan studeren. Toch bestelde ik afgelopen maandag een nieuw studiepakket.

Mijn inschrijfrechten zouden gaan aflopen. Met al die vakken die ik ‘nog even’ moet doen zijn inschrijfrechten wel handig, zodat ik de tentamens kan doen. Ik vermoed dat het uitwisselingssemester ook wel geldt als inschrijfrecht en dan zou ik tot maart hebben, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Helemaal nadat ik iets wilde weten over Campus Net en de vrije ruimte en ‘Service en Informatie’ van de OU me wist te vertellen dat ik nu wel leuk aan de FernUni studeer, maar dat die vakken níet kunnen worden opgenomen in mijn vrije ruimte, omdat ik voordat ik begon niet schriftelijk toestemming heb gevraagd aan een of andere commissie. Dus een nieuw studiepakket. Beter mee verlegen dan om verlegen, zei mijn oma altijd.

Omdat ik niet precies weet wanneer ik aan deze nieuwe vakken zal toekomen, leken vakken zonder vaste tentamendata me het handigst. Met het verhaal van Service en Informatie in m’n achterhoofd keek ik ook tussen de keuzevakken die ik op mijn lijst-met-vakken-die-ik-nog-moet-doen had staan. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik hoe dan ook Inleiding criminologie wil doen, dit vak heeft als tentamen het schrijven van een paper, dus een geschikte kandidaat. Aansprakelijkheidsrecht beviel me destijds wel, alhoewel het de Duitse variant is ben ik nu weer volop bezig met algemene voorwaarden en de lezing van mr. Rijken afgelopen zaterdag was de kers op de taart: ik klikte Consumentenrecht m’n studiemandje in. Opdrachten en een paper als tentamen, helemaal goed.
Gisteren zag ik mijn inschrijving terug op Studienet, dus vandaag of morgen zal er wel een pakketje kennis bezorgd worden. Ik heb er zin in, al moet ik minimaal tot januari wachten.

De truc is nu om komend (kalender)jaar mijn openstaande vakken allemaal weg te werken. Hatsiekiedee. Vanaf januari wordt de peuterspeelzaal waar mijn jongste zit een kinderopvanglocatie, dus in plaats van drie keer per week 2,5 uur heb ik in 2013 twee keer 3 uur en 15 minuten en een keer 2,5 uur per week. Toch fijn.
Na de zomervakantie gaat mijn jongste naar school. Op doordeweekse dagen in totaal gewoon al bijna 20 uur studietijd! Hoe lekker moet het zijn om een keer niet te studeren zónder me schuldig te voelen dat ik niet studeer? Maar het zal ook wel raar zijn, twee kinderen op school. Wat is het snel gegaan!

Ik kan in ieder geval weer een jaartje vooruit bij de OU en ik ben ontzettend benieuwd of begin december 2013 dan echt al deze vakken ‘in the pocket’ zijn. En natuurlijk of ik dan, een jaar later dan mijn oorspronkelijke planning, zo’n beetje aan het integratiepracticum kan beginnen…

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

3 Comments

  1. Sylvia Kuijsten

    Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent, klinkt heel goed allemaal! 🙂

    • Josanne

      Het is toch ook gewoon een héél leuke studie! 😀