Bron: Luis Argerich http://flic.kr/p/5Uchy3

Bron: Luis Argerich

Beste Josanne.
Bedankt voor jou reactie op onze vacature op onze web site. Bij jou reactie was alleen geen cv bijgevoegt. Graag zouden wij nog een keer jou cv ontvangen, zodat wij kunnen kijken welke openstaande vacatures er nog meer openstaan bij ons kantoor en passen bij jou cv en wensen. De vacature van juridisch secretaresse is op dit moment niet meer geopent.
Vriendelijke groeten.
Brenda
Secretaresse

Vorig jaar solliciteerde ik op een functie als juridisch secretaresse bij een wat groter advocatenkantoor. Dit was de reactie die ik op mijn sollicitatie ontving en ik heb er bijna een half uur met stijgende verbazing naar zitten kijken. Ver-schrik-ke-lijk.
In die periode solliciteerde ik vaker op een functie als secretaresse, maar kreeg steeds te horen dat ik niet de juiste opleiding of de juiste werkervaring op mijn cv had staan om me überhaupt voor een gesprek uit te nodigen. Tot op de dag van vandaag is het me een raadsel hoe Brenda aan haar baan gekomen is.

Ik moest aan deze afwijzing denken toen ik in de Mare het artikel Rechtenstudent spelt slecht las. Moet een taaltoets voor studenten rechten verplicht worden en mag deze toets gebruikt worden als ‘selectie aan de poort’? Kortom: mag je wel rechten gaan studeren als je het Nederlands niet perfect beheerst?

Natuurlijk wordt er in de discussiegroepen van de OU ook flink gediscussieerd over deze taaltoets. Wat me daar vooral opvalt is het gemak waarmee taalfouten weggeveegd worden. ‘Wat maakt het nou uit? Als iemand toch maar begrijpt wat je bedoeld!’ Auw.
Een ander argument is dat je met een taaltoets als toelatingseis misschien studenten niet toelaat, die na jaren studeren briljante juristen zijn. Dan kunnen die niet zo goed schrijven, nou en? Ik geef eerlijk toe dat hoe meer taalfouten iemand maakt, hoe minder serieus ik hem neem. Bovendien vraag ik me dan af -als hij al zo slordig en onnauwkeurig is met zijn taalgebruik- hoe nauwkeurig hij zal zijn met het probleem waarmee ik bij hem aanklop. Vertrouw ik erop dat een tandarts die het heeft over een ‘portselijnen kroon’ wel het juiste element onder handen neemt? Hoe ‘briljant’ kom je dan nog over als beroepsbeoefenaar?

Als er in een discussiegroep dan een reactie komt waar ik het mee eens ben, dan moeten de ‘taalneuroten’ zich beseffen (nee! realiseren!) dat ‘taal nu eenmaal veranderd’ en dat er ook nog zoiets bestaat als ‘spellingcontrole’ in Word. Uh huh. Klopt helemaal. Word heeft een spellingcontrole.

Ode aan de Word spelling controle

Ik heb een spelling ‘s jekker
In die p c fan mei
Die vraag ik steeds te kei ken
Offer ook vouw ten sein

Ik tip een toets en mak een wort
En wacht op wad ie zeg
Of ik nauw goed zit offer keert
Hei ken in taal sein weg

Zo gouw er een ver gissing is
Zeg hei dat dus die rekt
Dan maak ik al men fouten gut
Soda tut beter bekt

Ik dé dit stuk ook door ‘m heen
Ben blei dat hei toen zij
Dat ie geen vouwtje fin den kon
In ‘t Neder lans fan mei

Vond ik een jaar of tien geleden al eens op internet. Zo heilig is de spellingcontrole.

Het bizarste argument dat ik tegenkwam, was dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of die ‘briljante jurist’ na zijn afstuderen nog steeds zo belabberd schrijft als tijdens zijn ingangstaaltoets. Want als hij aan het werk gaat, dan heeft hij gewoon een secretaresse die alles voor hem uittikt. Eind goed, al goed.
Of wacht… Brenda?!