Eén kopje koffie?!

Koffie

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

30/07/2016

De juffen op de basisschool zag je eigenlijk nooit zonder een kopje thee. In de pauze, op het schoolplein, tijdens de lessen… Als ze eens geen kop thee bij zich hadden, dan waren ze ongetwijfeld net op weg om een nieuwe kop thee te halen.

Op de middelbare school waren alle docenten zwaar aan de koffie. De momenten dat ik een docent heb gespot zonder koffie zijn op één hand te tellen. Koffie leek de drijvende kracht achter het docentenleger. En ik snapte dat nooit zo goed. Waarom dan? Leverden wij lieve modelscholiertjes nu echt zoveel stress op?

Toen ik zelf toetrad tot het docentenleger duurde het nog geen week voordat ik aan het begin van iedere pauze een sprintje trok naar de koffieautomaat om daar vechtend voor m’n leven een plekje te bemachtigen. Als ik er onder had kunnen gaan liggen met m’n mond open, dan had ik dat zeker gedaan. Ik. Moest. Koffie. Mijn carrière als docent was sneller voorbij dan mijn koffieverslaving. Uiteindelijk sta ik al dertien jaar niet meer voor de klas, want dat ene jaartje als docent was voldoende om na m’n propedeuse naar de universiteit te vertrekken. Waarvan ik het eerste jaar overigens ook werkte als docent, maar dan in het volwassenenonderwijs.

Ik roep nog steeds regelmatig dat ik een koffie-infuus wil en mensen die me goed kennen weten dat ik vóór 9 uur ‘s morgens aan de koffie moet wil ik een beetje aanspreekbaar zijn. Een paar jaar geleden kwam ik op internet een ‘koffie-tag’ tegen en alhoewel ik eigenlijk nooit meedoe aan tags, kon ik deze niet laten gaan. Nadat deze post dus eerst een jaar of twee (misschien wel drie?) in m’n drafts heeft gestaan, wordt het nu wel tijd om ‘m ook echt eens te plaatsen. (En natuurlijk ben ik compleet vergeten waar ik deze tag tegenkwam, vergeef me.)
Bitstrip coffee
Wanneer dronk jij je eerste kopje koffie? En hoe smaakte dat?

Mijn eerste kopje koffie was ongetwijfeld bij mijn oma. Ik denk dat ik een jaar of tien was en ik kreeg een Heel Klein Kopje (denk aan een halve espresso) gevuld met koffie en een flinke scheut melk. Ik vond het geweldig! De smaak van de koffie vond ik niet zo bijzonder, maar ik wist wel dat alleen grote mensen koffie dronken, en daar hoorde ik nu dus ook bij. Score!

Met wie drink je graag koffie?

Hier thuis ben ik de enige die koffie drinkt. Dat is gelijk ook een van de redenen dat ik geen koffiezetapparaat heb, maar een Nespressomachine. En een Dolce Gusto. En in de schuur ook nog wel een Senseo. Het komt niet heel vaak voor dat ik koffie met iemand anders drink, dus ik ben eigenlijk altijd wel in voor een Starbucksdate.

Op welke momenten van de dag drink jij koffie?

‘s Ochtends dus, als ik thuiskom nadat ik de kinderen naar school heb gebracht. Nespressoapparaat aan, schoenen uit, en met een kop koffie mail bijlezen. Goed begin van de dag! In het begin van de avond drink ik ook vaak nog wel koffie. Oh, en op zaterdag bij m’n ouders. Zij hebben een koffiemachine die de bonen maalt en waar je ook melk in kan opschuimen en m’n paps strooit er dan ook altijd nog wat cacao overheen. Top!

Wat is je favoriete koffievariatie (Espresso, cappuccino, zwart…)?

Als het maar koffie is? Het maakt me niet heel veel uit. Van Nespresso drink ik het liefst Vanilio, de Dolce Gusto maakt eigenlijk altijd Latte Macchiato Caramel voor me, bij m’n ouders drink ik graag de cappuccino en bij Starbucks is de grande vanille latte met sojamelk vaste prik.

Wat is je favoriete koffiemerk?

Nespresso, Starbucks… Ooit mocht ik via Buzzer koffiecapsules van een ander merk proberen die geschikt waren voor een Nespressomachine, maar van die koffie werd ik alleen maar heel verdrietig. Niet te doen. Daarom ben ik waarschijnlijk ook vergeten welk merk dat was.

Probeer je vaak nieuwe soorten/smaken uit, of blijf je trouw aan één soort/smaak?

Bij Starbucks ben ik wel redelijk trouw. Mijn bestellingen bij Nespresso bevatten altijd Vanilio, maar ik ben niet heel moeilijk in wat ik verder nog in m’n winkelmandje klik. Hebben ze een aanbieding met een nieuwe variant? Ik probeer ‘m wel, geen probleem.

Heb je aparte soorten/smaken koffie in huis voor je gasten?

Ik ken de Nespresso- en Dolce Gusto-voorkeuren van mijn ouders en zusje, en daar heb ik altijd wel wat van in huis. Maar als iemand roept ‘Niet te sterk hoor!’ dan zoek ik wel uit wat de minst sterke variant is die ik in huis heb. Andersom natuurlijk ook, als iemand ‘een lekker pittig bakkie’ wil, dan kan dat geregeld worden.

Waar koop jij je koffie?

Via de website van Nespresso, bij de supermarkt die een paar Nespressovarianten verkoopt (Vanilio! Vanilio!) en de Dolce Gusto-varianten koop ik eigenlijk altijd bij de supermarkt.

Hoe drink jij je standaard kopje koffie?

Zwart met een zoetje, soms een scheutje melk.

Wat vind jij het lekkerst bij de koffie?

Als ik in m’n eentje drink, heb ik eigenlijk nooit iets bij de koffie. Maar áls ik er iets bij wil, dan is een zandkoekje mijn favoriet. Of sprits, dat mag ook.

Een gemene: nooit meer koffie of nooit meer thee?

Dat is makkelijk: nooit meer thee. Duh.

Josanne in her own write

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments