Ruim je bureau op-dag

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

08/01/2018

Er is iets aan zo’n nieuw jaar dat je het eigenlijk gewoon helemaal fris en fruitig wilt beginnen. Het is al heerlijk dat 2018 begonnen is op een maandag, echt, ik kan niet onder woorden brengen hoeveel voldoening dat geeft, maar daarnaast is januari natuurlijk ook echt wel hét symbool van een nieuw begin, alles anders aanpakken en met een schone lei beginnen.

Bij mij ligt die schone lei alleen een beetje verstopt onder een enorme berg dingen. Troep wil ik het niet noemen, want ik gebruik heus alles wat hier binnen handbereik ligt. Maar echt een schone lei… Nee. Ik heb de afgelopen jaren regelmatig op social media laten weten dat ik zou gaan studeren, maar dat ik daarvoor wel eerst even m’n bureau moest uitgraven.

 

Gelukkig ben ik daarin duidelijk niet de enige: het is Ruim je bureau op-dag. Geen grapje. De tweede maandag van januari is Clean Off Your Desk Day, om mensen aan te sporen om een schone, opgeruimde en georganiseerde werkruimte te hebben. Blijkbaar raak je sneller gefrustreerd als je een rommelig bureau hebt, maar ik vraag me serieus af of dat voor mij wel opgaat. Ik raak juist compleet gefrustreerd als ik iets nodig heb en dat niet direct voorhanden is.

Bovendien was een tip die ik áltijd en óveral kreeg als het op studeren aan kwam om alle spullen die je nodig hebt voor je studiesessie te verzamelen en klaar te leggen, zodat je tijdens het studeren niet op zoek hoeft. Waarom zou die regel dan niet opgaan voor werken? En ja, als je dan heel veel verschillende dingen doet, dan wordt het een bende. Maar mijn bende is wél georganiseerd. Ik kan alles vinden en ik ben nooit iets kwijt. En daarbij:

If a cluttered desk is the sign of a cluttered mind, what is the significance of a clean desk?
– Laurence J. Peter

Maar hey, vooruit, als er dan echt een speciale dag is om je bureau op te ruimen, wie ben ik dan om niet een poging te wagen om nóg meer orde in de chaos te scheppen. Vanmorgen zagen mijn bureaus (hemel ja, ik heb er dus nog twee ook) er zo uit:

Need I say more? Alles wat ik op ieder moment van de dag ook maar nodig kan hebben ligt binnen handbereik. Eerlijk is eerlijk, dat kleine, wit-roze bureautje aan mijn linkerkant… Mwah. Dus ik ging aan de slag. Heel veel zin om m’n bureaus aan te pakken had ik ook eigenlijk niet. Vorige week wel, maar ik wilde wachten to Ruim je bureau op-dag. Stom natuurlijk. Niet veel later zag het er zo uit;

Toch nog wel een kleine verbetering. De rest bewaar ik wel voor 2019. Dan kan ik in ieder geval dat stapeltje boeken rechts op m’n kleine bureau weghalen, want die zijn voor m’n scriptie. Verder blijft wat mij betreft alles de komende maanden gewoon lekker zoals het nu is.

If your desk isn’t cluttered, you probably aren’t doing your job.
– Harold S. Geneen

Hear hear.

 

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments