See you in court

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

07/06/2011

Bron: Amsterdamse Juridische Vereniging

Bron: Amsterdamse Juridische Vereniging

Een rechtenstudent die neigt naar de advocatuur en die nog nooit een voet in een rechtszaal heeft gezet, dat kan natuurlijk niet. Dat is net zoiets als een student Duitse taal en cultuur die nog nooit in Berlijn, of zelfs Duitsland an sich, geweest is (guilty, Your Honor). Het werd dus ook tijd om daar verandering in te brengen (en dan heb ik het niet over Berlijn; dat heb ik in 2003 al rechtgezet).

Een middagje rechtbank stond dus al een tijdje op mijn to do-list, maar de drempel om zoiets in je eentje te doen is best hoog. Zeker als het de eerste keer is. Bij de laatste bijeenkomst van formeel strafrecht, zei de docent dat het heel goed en heel interessant en heel nuttig was om, voor het tentamen zich aandient, een ‘middagje politierechter’ te doen. Dat voelde als een soort duwtje in de rug en ik prikte een dag in mei. Een week ervoor werd ik gebeld door het softwarebedrijf waar ik af en toe inval in de receptie, met de vraag of ik extra kon komen werken. Dat betekende een studiedag inleveren, achter raken op m’n planning en -dus- niet naar de rechtbank. Gelukkig kreeg ik toen een mailtje van de studentenvereniging: ‘Op 3 juni excursie naar de politierechter in Amsterdam! Meld je aan!’ Nou ja, als het zó op een presenteerblaadje wordt aangeboden, dan móest ik gewoon wel!

Afgelopen vrijdag stapte ik dus uit de trein in Amsterdam. Voor het eerst van m’n leven was ik op de Zuidas. Had ik dat ook maar alvast gehad. De rechtbank was gelukkig niet heel moeilijk te vinden en het duurde ook niet lang voor we compleet waren. Nog even getwijfeld of we naar het kort geding van Ron Boszhard zouden gaan, maar we besloten toch bij het oorspronkelijke plan te blijven en naar de politierechter te gaan.

Wat een geweldige middag! Tolk, diefstal, autokraak, onrechtmatige aanhouding, vluchtgevaarlijke verdachte, enorm inspirerende advocaat, Google Maps… Er kwam van alles voorbij en de middag vloog om. Absoluut voor herhaling vatbaar! Bovendien voelt het nu makkelijker om nog een keer op eigen houtje zittingen bij te gaan wonen. Mijn eerste keer in de rechtbank was zeker niet de laatste keer. En de docent formeel strafrecht had absoluut gelijk toen hij zei dat zo’n zitting de leerstof in een kwartier veel duidelijker maakt dan hij in twee uur kan doen. Kom maar op met dat tentamen!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

4 Comments

 1. Marjolijn

  Een bezoekje aan de rechtbank staat ook nog op mijn to do lijstje, alleen komt het er iedere keer niet van.
  Ook geen idee of de rechtbank hier in Arnhem openbare zittingen houdt, hmmm misschien moet ik maar een een belletje aan wagen of zo, het lijkt me in ieder geval heel boeiend. 🙂

  Liefs
  Marjolijn

  • Josanne

   Alle zittingen zijn in principe openbaar. 🙂 Even bellen, vragen wanneer de politierechter zittingen doet en gaan!

 2. Sylvia

  Toevallig ben ik morgen bij het Hof van Justitie in Den Bosch te vinden om een middagje zittingen bij te wonen, er gaat toch niks boven de praktijk 😉

 3. Bert van Berkel

  Hallo, Ik wil ook naar de rechtbank. Maar dat is omdat ik, onterecht, vind ik zelf 🙂 een
  boete van € 300,- heb gekregen. Misschien kan iemand mij helpen daarover een mooie brief op te stellen?