Spaans voor beginners

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

17/03/2017

Twee weken geleden vertelde ik dat ik eind mei een weekje naar Spanje ga. Omdat ik het altijd leuk vind om me te verdiepen in andere talen en Spaans al een tijdje op mijn verlanglijst staat, stelde ik mezelf als doel om die week in ieder geval een beetje te kunnen begrijpen wat er op borden of de menukaart staat. Ik vond een site waarop je allerlei vreemde talen kunt leren en ik ging aan de slag.

Ik vond het alleen zó leuk om weer een nieuwe taal te leren (en Spaans beviel ook wel echt heel erg goed), dat ik binnen de kortste keren niet een paar minuten op die site doorbracht, maar al gauw een uur. En niet alleen op die site overigens! Ik vond nog een aantal andere sites die, ieder met hun eigen voor- en nadelen, gelegenheid geven om een andere taal te leren. Ik besloot ze allemaal te proberen, extra oefening is altijd goed, en het doel voor mijn weekje Spanje veranderde van menukaarten lezen in ‘ik wil die week niet hoeven terugvallen op Engels’. Een ontzettend ambitieus streven natuurlijk, maar met het fanatisme dat ik inmiddels aan de dag legde om nieuwe woorden te leren en de grammatica te doorgronden moest dat vast wel goed komen.

Natuurlijk leer je een andere taal makkelijker als je een cursus volgt. Die sites zijn onwaarschijnlijk leuk, hebben een hoog spelletjesgevoel en het voelt niet alsof je er voor moet gaan zitten en woorden moet stampen. Maar de achterliggende grammatica blijft nogal achter. Dat is best onhandig als je een taal goed wilt leren en als je gezegend bent met een mindere aanleg voor taal en grammatica is het zelfs bijna onmogelijk. Alleen is niet iedereen in de gelegenheid een cursus te volgen. Tijd… Geld… Over tijd maakte ik me geen zorgen. Als het me lukt iedere dag een uur via sites bezig te zijn, dan kan ik dat uur ook aan een cursus besteden. Maar dat geld hè… Een cursus paste op dit moment niet bepaald in mijn begroting.

Toen besloot het lot zich ermee te gaan bemoeien. Blijkbaar heb ik toch weer wat karmapunten gescoord de afgelopen weken, want ik kreeg plotseling de mogelijkheid om bij de LOI de cursus Spaans voor beginners te volgen. Onwaarschijnlijk leuk natuurlijk! Veel verder dan een beetje doorbladeren is er tot nu toe nog niet van gekomen, maar daar wil ik komend weekeinde verandering in brengen. Het is vooral ook heel veel, ik geloof nooit dat ik daar vóór eind mei volledig doorheen raak, maar het is het proberen waard. Talen leren ging mij altijd zo goed af, dat ben ik inmiddels vast nog niet verleerd. En mocht ik nou eind mei tóch moeten terugvallen op Engels, dan heb ik in ieder geval wel een goed excuus om na die cursus nog een weekje naar Spanje te vertrekken.

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments