Dromen en doelen

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

20/03/2017

Een doel is een droom met een deadline. Deze zin ben ik de afgelopen jaren ontelbare keren tegengekomen en ik vond altijd dat er wel een kern van waarheid in zat. De laatste tijd weet ik dat eigenlijk niet meer zo zeker.

Doelen en dromen heb ik altijd al gehad, maar waren niet per se hetzelfde. Doel was bijvoorbeeld arts worden, advocaat, vertaler. Tien jaar geleden begon ik ook aan mijn rechtenstudie met als doel de advocatuur. Dát is wat ik wilde bereiken. Dát is wat ik wilde worden. Daar twijfel ik de laatste tijd een beetje aan. Dat dat het doel was toen ik begon met de studie is een gegeven, maar ik denk dat dat mijn doel inmiddels niet meer is. Jurist zijn, juridisch advies geven, ik vind het geweldig en al lang niet meer ‘te weinig’. Sterker nog, misschien is het inmiddels zelfs wel zo dat als het meer wordt het al heel snel ‘te veel’ zal zijn omdat ik er inmiddels te veel andere dingen voor zou moeten laten.

Als klein meisje had ik dromen. Ik wilde schrijfster worden. Taal was op de basisschool mijn favoriete vak en als er schrijfopdrachten gemaakt moesten worden, dan was ik zo’n beetje de enige die niet zuchtend onderuitzakte op haar stoel. Ik vond het geweldig. Dus schrijfster, je geld verdienen met woorden op papier zetten, hoe geweldig zou dat wel niet zijn!
In 1996 ging ik stijldansen en kwam er zomaar ineens een droom bij. Stel je voor dat ik later als ik groot was mijn geld kon verdienen met dansen! Misschien zou ik een dansschool kunnen overnemen. Dansles geven. Hoe geweldig zou dat zijn!

Dromen versus doelen dus. Doel was meester in de rechten worden. Ik ben er bijna en haal ontzettend veel voldoening uit het geven van juridisch advies en ik hoop dat nog lang en veel te kunnen doen. Laten daar vooral geen misverstanden over ontstaan. Maar lang voor dat doel bestonden al de dromen. Geld verdienen met schrijven en dansen. Ik ben blogger, tekstschrijver, vertaler. Ik verdien geld door woorden op papier te zetten. Ik ben Zumba Instructor. Ik verdien geld met dansen. Ok, eerlijk is eerlijk, het zou heel fijn en heel welkom zijn als ik daar meer inkomsten uit zou kunnen halen, want die inkomsten wegen op dit moment nog niet op tegen de hoeveelheid tijd die ik erin investeer. Maar toch, ergens op de weg naar dat ene doel kreeg ik te maken met een tunnelvisie, waardoor ik bijna miste dat ik ondertussen eigenlijk stiekem mijn dromen leef. Ondanks alles wat niet goed gaat, is dat een gegeven. En dat maakt me intens gelukkig.

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments