Als ik de keuze heb, zal ik toch echt altijd voor een ‘echt’ boek kiezen wanneer het gaat om een ‘echt’ boek en een e-book. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze ongeschreven regel.

1. Boekenkasten

Mijn boekenkasten puilen uit. Er is gewoon geen ruimte voor nieuwe boeken. De boeken die ik nu in huis haal, stapel ik op op m’n bureau en ik ben bang dat ik over niet al te lange tijd een stapeltje op m’n eettafel moet beginnen. Waar andere vrouwen misschien dromen van een inloopkast voor hun kleding, begin ik te kwijlen bij het idee van een inloopboekenkast. Of wacht, heet zoiets niet privé-bibliotheek? Hoe dan ook, qua ruimte zou het veel praktischer zijn als mijn liefde voor e-books groter was dan die voor ‘echte’ boeken.

2. Prijs

Over het algemeen zijn e-boeken goedkoper dan de papieren varianten. Als je krap bij kas zit, maar je hebt wel een e-reader of tablet in huis, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Bijkomend voordeel: je hoeft ook niet te investeren in boekenkasten, het ombouwen van slaapkamers tot inloopboekenkasten, of te verhuizen naar een groter huis dat je rondom je boekenkasten kunt bouwen.

3. Verkrijgbaarheid

Oudere boeken die alleen nog maar tweedehands te vinden zijn – áls ze al te vinden zijn – zijn soms nog wel verkrijgbaar als e-book. ‘Flashback’ bijvoorbeeld, de allereerste medische thriller die ik las en die ik kwijt bleek te zijn, pronkt inmiddels gewoon weer in mijn boekenkast. Mijn digitale boekenkast, oké, maar toch! Ik kan ‘m weer fijn lezen en dat maakt me wel weer erg blij.

4. Vakantie

Eerlijk is eerlijk, je kunt gewoon veel meer boeken meenemen als je je neerlegt bij digitaal. Eén apparaatje met véél meer boeken dan je überhaupt gelezen krijgt in je vakantie, of je koffer vol met boeken stoppen, je afvragen of je er wel genoeg mee hebt, en dan toch nog maar ruimte hebben voor drie onderbroeken.
Om de tijd te doden in wachtkamers is zo’n e-reader ook best fijn. Zonder jezelf een hernia te bezorgen toch altijd een boek én een reserveboek (of twee, of drie…) in je tas hebben. Daar is best wat voor te zeggen.

5. Horizontaal lezen

Meestal weegt zo’n e-reader minder dan een boek. Voor de boeken die ik lees gaat dat in ieder geval met gemak op. En ik moet toch echt toegeven dat liggend lezen er een stuk eenvoudiger op wordt met digitale boeken. Makkelijker vasthouden, geen gedoe als je de bladzijde wilt omslaan, valt niet om de haverklap dicht. En zo’n e-reader komt over het algemeen minder hard aan dan een hardcopy van 500 pagina’s als je ‘m per ongeluk tijdens het lezen op je neus laat vallen. Been there, done that!