Vijf redenen waarom ik een ‘echt’ boek verkies boven een e-book

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

29/11/2017

Ja, nee, ik weet ook heus wel dat een e-book vaak praktischer is dan een ‘écht’ boek. Natuurlijk. Maar toch weegt dat gemak niet op tegen het gevoel van een écht boek. Mijn voorkeur gaat uit naar echte boeken en dat zal – alle digitale ontwikkelingen ten spijt – echt altijd zo blijven. En dit is waarom:

1. snuffelen

Heb je wel eens aan een e-reader geroken? Geef toe, dat ruikt toch gewoon naar helemaal niks. Noppes. Nada. Terwijl een nieuw boek zo heerlijk ruikt. Het is toch heerlijk om een kakelvers, nieuw boek open te slaan en eerst even uitgebreid te snuffelen aan het papier! En trouwens, ook tijdens het lezen steek ik mijn neus regelmatig verder in zo’n boek dan strikt noodzakelijk.

2. stroom

Wil je net lekker gaan lezen, is de batterij van de e-reader leeg. Met een echt boek heb je daar helemaal geen last van. Je pakt het op en je leest. Zo makkelijk is het. Of wordt je boek nét lekker spannend, valt je e-reader uit. Batterij leeg. Je moet er toch niet aan dénken! Horror!

3. boekenkasten

Een gevulde boekenkast… Ik vind het zo’n heerlijk gezicht! Vroeger thuis stonden er in de woonkamer al meerdere boekenkasten en voor mij hoort dat er echt bij. De eerste keren dat ik bij mensen over de vloer kwam die geen boekenkasten in de kamer hadden staan, kan ik me nog goed herinneren. Ik vond dat zo raar! In een woonkamer horen toch boekenkasten?! En de inhoud van die boekenkasten zegt ook meer dan je denkt over de bewoners. Woonkamers zonder boekenkasten vind ik stiekem nog steeds een beetje gek.

4. zichtbare voortgang

Het eerste hoofdstuk… Je hebt dat hele boek nog te gaan! Zo lekker dik, je kunt je nu al verheugen op al die fijne uurtjes lezen die je nog voor de boeg hebt. En omdat je een fysiek boek leest, zie je plotseling dat je al op de helft bent. Bijna tegen het einde zijn er nog zó veel losse eindjes, de ontknoping laat echt nog wel even op zich wachten, je hebt nog zó veel vragen… Past dat allemaal wel op die paar bladzijden die je nog moet lezen?! Extra spanning daardoor, toch een leuke bonus!

5. nog één bladzijde…

’s Avonds in bed nog even lekker lezen. Je wéét dat je eigenlijk moet gaan slapen. Na deze bladzijde. Nog eentje. Toch makkelijk dat je ziet waar die ene bladzijde eindigt, in tegenstelling tot je boeken op je e-reader. Niet dat het helpt, want die ene bladzijde wordt meestal toch gewoon nog één hoofdstuk. Of twee. Of je leest het boek maar gewoon uit. Tijd voor een heel nieuw boek, waar je weer zo lekker aan kunt snuffelen…

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments