Gisteren was ik bij de eerste bijeenkomst voor het vak bestuursrecht. De docent vertelde vrolijk dat als we al op dit punt in onze studie waren aangekomen, dit vak en wat er nog allemaal zou volgen heus het probleem niet zou zijn. Dat het bij dit vak zelfs zo is dat wanneer je antwoord compleet fout is maar je argumentatie goed, het antwoord alsnog goed gerekend wordt. Om er daarna bij te vertellen dat je wel héél precies moet antwoorden bij dit tentamen en van bijna ieder woord de definitie moet geven. En natuurlijk hoeven we dat niet allemaal uit ons hoofd te leren, welnee! Je kon dan wel een geheugen hebben als een olifant, maar er komt een moment dat je geheugen gewoon vol is. Net als een harde schijf van een computer. Zie je wel! Ik wist het!
Ik heb dit tentamen gepland in april en ik heb er alle vertrouwen in ik hoop er tegen die tijd alle vertrouwen in te hebben.
Ondertussen moet ik kiezen of ik de tentamens van de FernUni mondeling wil doen (20 minuten per vak) of schriftelijk. In het laatste geval maak ik de tentamens zoals de Duitse studenten ze ook maken en dat is twee uur per vak. Omdat mijn eigen taalfouten me in het Duits opvallen op het moment dat ik ze maak, denk ik dat ik kies voor de schriftelijke variant. Schriftelijk kan ik die fouten achteraf verbeteren en ik kan wat langer over antwoorden en formuleringen nadenken. Bovendien beginnen er nu allerlei tentamentrainingen die gericht zijn op de schriftelijke tentamens. Als ik die volg, weet ik wat er bij de schriftelijke tentamens van me verwacht wordt. Wat ze mondeling van me zouden willen weten is een groot, zwart gat.
Ik los dus ook zo nu en dan een casus op, zodat ik mijn Gutachtenstil verbeter en de standaardzinnen in m’n hoofd blijven zitten. Oh, en om nou eens écht te onthouden waar wat staat in het StGB, StPO en BGB.
Volgende week zijn de tentamens grondrechten en constitutioneel recht, maar dat laatste vak schiet er op dit moment een beetje bij in omdat ik weet dat er in april een herkansing voor is. De herkansing van grondrechten valt tegelijk met het tentamen bestuursrecht, dus grondrechten wil ik wel echt uit de weg ruimen volgende week. Of wat zeg ik, over vier dagen.
Kortom, ik ben hard aan het blokken en net dát ‘triggert’ mijn creativiteit. Het ene na het andere leuke idee duikt op. Knap onhandig. Maar gelukkig ben ik niet de enige met deze kwaal.
hahaha…..is natuurlijk geen intellectuele reactie, maar ‘t Belgische bloklied is superleuk! :))
Wel, bij bestuursrecht staan de meeste van de bedoelde definities in de AWB – en je zult zien dat zelfs de RvS in die stijl zijn uitspraken doet.
Maar wat die tentamentraining aangaat: die zal zijn gericht op OU tentamens, en ik durf er niet op voorhand van uit te gaan, dat de FernUni gelijke opvattingen over goed en fout heeft. Geeft Hagen geen proeftentamens met modeluitwerkingen, zoals onze onvolprezen OUNL?
De FernUni doet niet aan proeftentamens; zij hebben die Einsendeaufgaben die gelden als een oefening voor het tentamen. En nu alle stof doorgenomen moet zijn, is er een virtuele mentor die nog wat tips & trucs en extra Fälle plaatst die je binnen een week moet löschen. Die casus worden dan besproken in een virtuele klas, dus ik denk dat dat net zo goed werkt als een proeftentamen.
Alle docenten daar zeggen dat het belangrijk is om eerst een kladversie van een uitwerking te maken met steekwoorden en die kladversie ook in te leveren. Als je in tijdnood komt bekijken ze die kladjes ook, zodat je op die manier misschien nog wat extra punten binnenhaalt.
Ik moet wel zeggen dat de manier waarop de FernUni een casus aanpakt me bij Nederlandse tentamens al wel erg geholpen heeft! Dat verbaasde me eigenlijk. Ik denk dat als ik het tentamen bestuursrecht aanpak ‘op z’n Duits’ dat het met dat precies omschrijven van alle definities wel goed komt.
bloklied? leuk!
hij past wel op de fb pagina “hete heren voor bij het studeren”
leuke blog trouwens!