Campus Net – wordt vervolgd?

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

31/03/2013

Duits en rechtVandaag is de laatste dag van het wintersemester 2012/13. Toen het semester begon kon ik me nauwelijks voorstellen dat het ‘lekker weer’ zou zijn als het voorbij was. En terecht, zo bleek. Nu vind ik het gewoon nauwelijks te geloven hoe ontzettend snel dit semester voorbij gegaan is!

Alhoewel ik van te voren had gehoord dat ik alleen digitale studiematerialen zou krijgen, kreeg ik toch ‘Skripte’ opgestuurd, die vergelijkbaar zijn met de werkboeken van de OU. Ik kon dus gewoon lekker met mijn markeerstiften aan de gang, want helemaal ‘om’ naar digitaal studeren ging ik dus bepaald niet. Digitaal is handig voor erbij of leuk als extraatje/aanvulling, maar doe mij toch maar lekker gewoon een paar (dikke) boeken waarin ik kan strepen, markeren en schrijven als het nodig is.

Op 12 maart waren de tentamens. De Duitse coördinator verzekerde me dat mijn Duits prima is en dat ik makkelijk de reguliere Duitse tentamens kon maken in plaats van een aangepaste mondelinge versie. Gewapend met BGB, StGB en StPO én een Wahrig (Duits-Duits woordenboek van een kilootje of drie) ging ik naar het studiecentrum in Den Haag. Op Moodle had ik al wat ervaringen van andere studenten -die deze vakken zouden herkansen- gelezen en het klonk hetzelfde als de reguliere Nederlandse tentamens met open vragen: je krijgt de opgaven, je pakt je pen, je schrijft tot het tijd is en ondertussen heb je nauwelijks kans om na te denken. Het enige verschil met de OU zou de tijd zijn: OU tentamens duren drie uur, die van de FernUni twee. Ik was er hoe dan ook klaar voor om twee uur lang te schrijven.

Wat een glorieus einde van het uitwisselingssemester moest worden (ik ging uiteindelijk voor de Duitse 1), is misschien helemaal geen einde. Dat twee uur lang schrijven viel namelijk nogal mee. Ik was ruim op tijd klaar, had van alles opgezocht in woordenboek en wetteksten en ik had zelfs nog tijd om me druk te maken over naamvallen. Het ging me dus eigenlijk allemaal een beetje té soepel. Sinds ik die dag het studiecentrum weer uit liep heb ik al het gevoel dat ik iets belangrijks over het hoofd heb gezien. Dat ik iets wat heel erg voor de hand lag gewoon gemist heb. De coördinator van de OU heeft meer vertrouwen in mij dan ik zelf, want toen ik hem liet weten dat ik twijfelde of het wel gelukt was kreeg ik als antwoord ‘Misschien was je gewoon goed?’ We zullen zien…

Voor de zekerheid heb ik ook de Duitse coördinator gemaild, die mij als ‘Wiederholerin’ heeft ingeschreven voor het zomersemester. Ik kan dus nog gewoon op Moodle, kan de inzendopgaven opnieuw maken, just in case, en als over een paar weken (half mei denk ik) blijkt dat ik de tentamens gehaald heb word ik gewoon alsnog uitgeschreven. Mocht mijn gevoel gelijk krijgen, dan ben ik het komende semester dus nog steeds uitwisselingsstudent, wat ook wel weer heel gaaf is om te zijn natuurlijk, en kan ik de tentamens herkansen in september. Ik ben benieuwd!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments