Campus Net

josanne.nl in her own write

In de zomer van 2012 las ik op de website van de Open Universiteit een nieuwsbericht over Campus Net.

De faculteit RW gaat het komende studiejaar samenwerken met de Spaanse, Duitse en een Mexicaanse afstandsuniversiteit aan een virtueel uitwisselingsprogramma onder de naam ‘Campus Net’.
Studenten aan de OU die minimaal hun propedeuse hebben afgerond kunnen op afstand één of twee juridische vakken volgen aan de Spaanse UNED, de Duitse FernUniversität of de Mexicaanse UNAM. De behaalde certificaten kunnen vervolgens ingebracht worden in de vrije ruimte in de bachelor Rechtsgeleerdheid. De uitwisseling is virtueel en omvat dan ook geen reis naar of verblijf bij de universiteiten in Spanje, Duitsland en Mexico.

Virtuele uitwisseling
De uitwisseling is virtueel en omvat dan ook geen reis naar of verblijf bij de universiteiten in Spanje, Duitsland en Mexico, maar is dus wel een vorm van studeren in het buitenland. Omdat er geen praktische bezwaren zijn -ik voldoe aan de voorwaarden, het kost geen bakken met geld, ik hoef geen opvang te regelen en ik spreek Duits- heb ik me aangemeld voor een semester aan de FernUniversität Hagen.

Vak – module en module – vak
Bij de OU bestaat een vak uit één of twee modulen; bij de FernUni bestaat een module uit meerdere vakken/delen. Eén module bij de OU is 4,3 ECTS waard, één module bij de FernUni levert 10 ECTS op. Studiejaar 2012/13 is het eerste jaar waarin Campus Net plaatsvindt, dus een beetje flexibiliteit van alle kanten is geboden. Maar dat maakt het ook wel extra leuk! Het tentamen is hetzelfde tentamen als de Duitse FernUni-studenten maken.

Ik heb me ingeschreven voor de modulen BGB I en Strafrecht:

Bürgerliches Recht I
Deze module heeft als hoofdonderwerpen

  • Einführung in das Privatrecht
  • Die Grundzüge der Rechtsgeschäftslehre
  • Weitere Institute des Privatrechts

Deze module komt bij de studie Rechtswissenschaft aan bod in het eerste semester en gaat met name over ‘Rechtsgeschäfte’ (rechtshandeling).

Strafrecht
Deze module beslaat de onderwerpen

  • Einführung in das Strafrecht
  • Einführung in das Ordnungswidrigkeitenrecht
  • Einführung in das Strafverfahrens- und Ordnungswidrigkeitenverfahrensrecht
  • Wirtschaftsstrafrecht
  • Steuerstrafrecht

Dit is een module uit het vierde semester van de studie Rechtswisssenschaft. Voor het tentamen is vooral het gedeelte over het materiële strafrecht van belang.

Uitwisselingsstudent
Het Wintersemester van de FernUni liep van 1 oktober 2012 t/m 31 maart 2013. Het was absoluut hard werken; hoe aardig mijn Duits ook is, het blijft toch een vreemde taal. Maar Campus Net was wel een ontzettend leuke ervaring!

Ervaringen Campus Net
Ik schreef regelmatig over mijn ervaringen (en frustraties?) met dit uitwisselingsproject. Alle stukjes over dit onderwerp lees je hier.