Campus Net – deel drie

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

23/09/2013

StuderenEen groot voordeel van studeren aan de FernUni is dat je studeert per semester. Je kunt niet, zoals bij de OU, beginnen wanneer je wilt, maar je moet wachten tot het semester begint (1 april of 1 oktober). Als je staat te popelen om te beginnen is dat lastig, maar het fijne ervan is dat iedereen die een vak volgt ongeveer tegelijk opgaat. Er zijn verplichte inzendopgaven, dus iedereen is met hetzelfde deel van de stof bezig. Dat zie je dan ook weer terug in de discussiegroepen: die zijn over het algemeen levendiger dan die van de OU. Bij de OU moet je immers maar afwachten of er medestudenten zijn die met hetzelfde deel van de stof bezig zijn.

Dit grote voordeel van de FernUni, heeft ook een keerzijde. De tentamens worden maar 2x per jaar afgenomen, aan het eind van ieder semester. Mis je ze dus, om wat voor reden dan ook, of haal je ze niet, dan kun je pas na zes maanden herkansen. Bovendien is het bij de FernUni na drie kansen klaar, gehaald of niet. Bij de OU kun je je tentamens na twee weken (bij CBI-tentamens) of na drie maanden (reguliere tentamens) herkansen, in beginsel onbeperkt.

Schreef ik vorige maand nog optimistisch dat september het einde zou zijn van mijn virtuele uitwisseling, inmiddels weet ik beter. In maart haalde ik BGB I op het nippertje, maar was het resultaat ongeldig omdat ik niet voldoende inzendopgaven gehaald had. Terwijl me verteld was dat die eis voor uitwisselingsstudenten minder streng gehanteerd zou worden. Ik had niet zo veel zin in heen en weer ge-ja-maar, dus ik besloot in het zomersemester voldoende inzendopgaven te halen (check!) en beide tentamens in september nog eens te maken en dan beter dan op het nippertje te halen. Dus ik studeerde de stoom uit m’n oren, was er helemaal klaar voor en toen werd ik ziek. Koorts, hoofdpijn, duizelig, keelpijn… Ik kwam niet eens van de bank naar de keuken, laat staan van Leiden naar Rotterdam.

Dus de Duitse boeken gaan weer even in de kast. De inzendopgaven blijven geldig, ik hoef alleen maar te herhalen tot ik scheel zie en dan kan ik in maart de uitwisseling afsluiten. En reken maar dat ik dan dus wél voor een glorieus einde ga!

Als pleister op de wonde kwam afgelopen week de uitslag van bestuursrecht. Dat vak is gelukkig binnen.

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het einde in zicht - Josanne - […] komt het ook beter uit als ik ze gewoon in februari afstreep), ik moet in maart de vakken van…