eFaqt ‘schopt kont’

eFaqt schopt kont

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

09/09/2012

eFaqt schopt kont

Bron: eFaqt

‘Want hoe komt het dat je reclames bijna woord voor woord uit je hoofd kent? Doordat je ze vaak ziet. Dus wat is het allerbelangrijkst bij het leren voor een proefwerk? Herhalen!’
Ik zat een week in de brugklas en leerde hoe ik moest leren. We deden korte oefeningetjes die de stelling van onze mentor bevestigden; ik zal nooit meer vergeten dat het Franse woord voor verpleegkundige “l’infirmière” is, maar toch waren deze lessen niet aan mij besteed. De methode die ik op de basisschool gebruikte om iets te leren (een dag voor een overhoring even flink stampen), werkte op de middelbare school net zo goed. Ik kwam er eigenlijk zonder kleerscheuren doorheen. En ook de opleidingen en studies daarna redde ik op deze manier.

De omslag kwam toen ik rechten ging studeren aan de OU. Colleges volgen, aantekeningen maken en voor het tentamen nog even stampen, werkte niet meer. Er waren geen colleges maar wel veel stof, ik moest het combineren met een gezin én ik moest echt werken om me de stof eigen te maken. En zelfs terwijl ik wíst dat ‘herhalen’ het sleutelwoord was, schoot dat er meestal bij in. Herhalen (‘Nah, ik weet het denk ik wel’) of nieuwe stof bestuderen (‘Dat tentamen komt ook wel snel dichtbij’). Alleen vlak voor een tentamen begon ik als een dolle te herhalen in de hoop dat er zoveel mogelijk in m’n kortetermijngeheugen zou blijven hangen. Ook andere trucjes die ik wel ooit had geleerd (beter 5x 10 minuten, dan 1x 50 minuten) kende ik wel, maar paste ik niet toe. Zonde van m’n tijd, al die pauzes, en ik heb al zo weinig tijd. Mijn methode bleef dus hetzelfde: paragraaf lezen en belangrijke dingen markeren, gemarkeerde dingen overtikken in een Pages-document, na het doornemen van alle stof mijn samenvatting printen en een paar keer doorlezen.

Ik weet niet meer hoe, maar een jaar geleden belandde ik bij eFaqt. 60% Sneller en beter studeren?! Dat leek me wel wat! Ik probeerde het voorzichtig uit, náást m’n vertrouwde studiemethode, wat natuurlijk extra tijd kostte. En hoe dichter ik bij het tentamen kwam, hoe meer mijn vertrouwde methode het won. Zelfs al geloofde ik wel in de eFaqt-methode. En zelfs al wist ik dat ik echt meer en vaker moest herhalen.

Een paar maanden geleden, ik weet niet meer precies waarom, besloot ik een ‘klein’ vak (4,3 ECTS) alleen maar met eFaqt te bestuderen. Als het niets zou opleveren, kon ik het altijd nog anders aanpakken. Ik dook er vol in en merkte dat ik al veel onthield door het maken van vragen en antwoorden over de stof, i.p.v. het alleen maar overtikken van markeerde gedeelten. Ook nu schoot het herhalen er af en toe bij in, maar al minder vaak dan gewoonlijk, omdat eFaqt je waarschuwt dat je moet herhalen. Je ziet in je dashboard dat je moet herhalen, je ziet in je samenvatting dat je moet herhalen, je krijgt mailtjes dat je moet herhalen en je ziet in eFaqt bij ieder boek waar je mee bezig bent geweest een afbeelding van hersenen met het aantal % dat je nog kent van het boek/het hoofdstuk. Het wordt eigenlijk gewoon een sport om alles op 100% te krijgen. En te houden! Bovendien geeft eFaqt aan wanneer je moet pauzeren en wanneer je pauze voorbij is.
Het resultaat was dat ik binnen een paar weken een tentamen met meerkeuzevragen (mijn gruwel!) in 1x haalde met een 7. Héél fijn.

Voordelen:

 • door de vorm van vraag en antwoord ben je actief bezig met de stof en onthoud je alles sneller
 • je kunt zien hoeveel % van de stof je nog kent, wat motiveert om te gaan herhalen en overal 100% te ‘scoren’
 • als iemand anders al vragen heeft gemaakt over het boek waar je mee bezig bent, dan kun je die vragen zelf ook gebruiken
 • je krijgt mails en waarschuwingen in eFaqt zelf als je moet herhalen
 • eFaqt houdt bij hoe lang je aan het studeren bent en wanneer het tijd is voor een (korte) pauze

Nadelen:

 • ik was een van de eerste gebruikers, dus veel vragen van anderen ben ik nog niet tegengekomen
 • de herhalingsmailtjes sommen per boek de hoofdstukken, paragrafen, subparagrafen, subsubparagrafen, etc op, waardoor de mail gigantisch lang kan worden en je de mails een beetje gaat negeren (‘Ja ja, ik wéét dat ik 258 hoofdstukken moet herhalen!’)
 • de herinneringen dat je moet pauzeren zijn makkelijk te omzeilen; voor mij zouden de instellingen strenger mogen, omdat ik merk dat ik daardoor toch weer terugval in mijn oude patronen
 • eFaqt is een online tool; zonder internetverbinding of als zij een storing zouden hebben, kun je niet met eFaqt studeren

Ik ben om. Ik sla geen studieboek meer open zonder eFaqt, mijn ‘schop onder de kont’, geopend op m’n MacBook.

 

(Deze post viel bij eFaqt erg in de smaak. Hun designer maakte er een afbeelding bij!)

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

4 Comments

 1. Sylvia Kuijsten

  Oew, daar ga ik zeker eens naar kijken! Ik ben altijd maar die hertentamens nogal beu, dus misschien is dit voor mij ook wel een goeie 🙂

 2. Roxanne

  Dat moet ik eens bekijken! Ik heb een tentamen wat ik volgende maand moet maken en ik heb dat al 2 keer niet gehaald omdat het veel stof is… misschien werkt dit?

 3. Je mama....

  Stok achter de deur….? Xx

 4. Sunaina

  Klinkt heel handig, ik ga het gelijk bekijken!