Top oder Flop

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

26/08/2012

Duits en rechtRuim anderhalf jaar geleden begon ik voor het eerst na te denken over de invulling van de vrije ruimte in de bachelor. Ik probeerde de twee opties die ik zag, keuzevakken en stage, tegen elkaar af te wegen. Een stage leek me een leuke invulling, maar daar zaten nogal wat haken en ogen aan en bovendien zou dat maar 4,3 van de te vullen 21,5 ECTS opleveren. Vluchtelingenwerk gebruiken als stage leek me ook aardig interessant, maar voordat ik die mogelijkheid serieus kon bekijken, moest ik stoppen met mijn vrijwilligerswerk daar omdat de opvang voor mijn kinderen te duur werd. Nu de vrije ruimte écht ingevuld zal moeten worden, leken keuzevakken toch echt mijn enige optie te zijn.

Wat ik in januari 2011 niet wist, nog niet kón weten, was dat er zich een derde mogelijkheid zou aandienen en dat ik van díe mogelijkheid wel degelijk zou gaan stuiteren: een virtuele uitwisseling! Deze virtuele uitwisseling, die de naam Campus Net heeft, houdt in dat studenten van de OU, de Spaanse UNED, de Duitse FernUniversität en de Mexicaanse UNAM vakken kunnen volgen aan een van de andere deelnemende universiteiten en die vakken kunnen inbrengen in hun bachelorstudie. In het geval van de OU dus in de vrije ruimte. De deelnemende universiteiten kunnen elk twee studenten, die voldoen aan een aantal criteria, selecteren voor deze uitwisseling.

Nadat ik het bericht, met de toch wat summiere informatie, had gelezen, stuurde ik een mail vol vragen naar de contactpersoon. Ik gaf aan dat mijn voorkeur uit zou gaan naar de FernUni -Duitstalige vakken-, dat ik de propedeuse behaald heb, welke vakken van BA2/3 ik daarnaast gehaald heb en hoeveel studiepunten dat in totaal zijn. Ik hoorde dat de uitwisseling dit jaar voor het eerst plaatsvindt en dat daardoor nog niet alles vaststaat of duidelijk is. Wel duidelijk is dat studenten bij deze uitwisseling maximaal twee vakken bij een van de andere universiteiten mogen volgen.
Alhoewel ik het altijd fijn vind om (ruim) van te voren te weten waar ik aan toe ben, heb ik me tóch definitief opgegeven voor deze uitwisseling. Ik mailde de contactpersoon de gegevens die hij nodig had en de vakken die ik wil volgen. Vier dagen geleden kreeg ik te horen dat mijn gegevens en de vakken die ik wil doen zijn doorgestuurd naar de UNED (de leidende instelling in de samenwerking van Campus Net) en de FernUni en dat het nu wachten is op het vervolg. Ondertussen klap ik natuurlijk van enthousiasme!

Terwijl ik wacht op het vervolg (en ook niet precies weet wat dit vervolg is: mail, brief, studiepakket?) ben ik mijn Duits een beetje aan het oppoetsen, want mijn schrijfvaardigheid is een tikkeltje roestiger dan ik dacht. Welke vorm de tentamens krijgen is nog niet bekend, maar een verkeerde Dativ zal me ongetwijfeld wel vergeven worden. Toch merk ik dat de perfectionist in mij niet alleen inhoudelijk goede antwoorden wil (gaan) geven, maar dit ook in perfect Duits wil (gaan) doen. Top oder Flop, dat zal moeten blijken. Uiteraard ga ik niet voor minder dan top. Kom maar op met dat startsein!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

4 Comments

 1. Maaika

  knap hoor… ik kan dus echt geen woord Duits… =D

 2. Roxanne

  Dat zou ik dus echt niet meer kunnen. Zeker niet in vaktermen. Veel succes!

 3. Je mama....

  Gossie, toevallig weet ik dat jij dat echt wel kunt, hoor……echwel!!!

 4. Sunaina

  Wat leuk, veel succes en plezier ermee!