Nieuwe uitdaging

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

04/02/2012

Bron: Dan Moylehttp://flic.kr/p/b4mSFp

Bron: Dan Moyle

Een gemiddeld studietempo bij de OU betekent dat je per jaar zes modulen afrondt. Een module is 4,3 ECTS waard. In 2011 was ik lekker op dreef en sleepte ik 11 modules binnen. Dat betekende dat ik een aantal modules die op mijn planning stonden niet afgerond kreeg, maar dit resultaat naast vrijwilligerswerk, ZZP’en, actief betrokken raken bij de AJV en twee kinderen onder de vier jaar vond ik best wel iets om trots op te zijn. Bovendien zaten bij al die modules die ik afvinkte ook de laatste vakken van de propedeuse. Mijn allereerste grote mijlpaal (want al die certificaten in m’n map vind ik wel kleine mijlpaaltjes) was dus een feit.

De vakken die ik nog niet had afgerond schoof ik een jaar door, ik plande de nieuwe vakken erbij, want als ik 11 modules kan halen in een jaar, dan kunnen 13 of 15 ook wel. Mijn uitdaging voor 2012 (volgens planning het laatste volle jaar als bachelorstudente!) was dan ook simpel: meer modules halen dan in 2011.

Ik had natuurlijk niet gerekend op De Kink in de Kabel. De Kink in de Kabel die ervoor zorgde dat de kinderopvang voor mijn zoons zó duur werd, dat er niets anders op zat dan de kinderopvang op te zeggen. Daar gingen mijn studiedagen. Gelukkig was december zo druk dat ik er eigenlijk niets van merkte. En het goede nieuws was dat er direct na de kerstvakantie al plek was voor mijn peuter op de peuterspeelzaal. Van twee jaar lang andere kindjes om je heen plotseling alleen met je moeder thuiszitten leek me pedagogisch ook niet zo heel verantwoord. Januari was dus de eerste echte maand na De Kink in de Kabel en ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog steeds niet aan gewend ben.

Dat de peuter per week twee keer drie uur naar de peuterspeelzaal gaat, terwijl de kleuter op school zit, klinkt als best veel. Da’s zes uur! Wooooow! Dat is bijna één hele studiedag. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De kleuter moet om 8.45 uur op school zijn, de peuter kan ik tussen 8.45 en 9 uur brengen. Meestal kom ik dus vlak voor 9 uur aanrennen en ben ik tussen 9 en 9.15 uur weer thuis. De peuter moet tussen 11.30 en 11.45 uur opgehaald worden, terwijl de school van de oudste om 11.45 uur uit is. Tussen 11.15 en 11.30 uur stap ik dus de deur weer uit, om via de peuterspeelzaal naar de basisschool te racen. Kortom, twee keer per week twee uur lijkt toch niet meer op ‘bijna één hele studiedag’ maar is toch echt gewoon maar een halve studiedag.

Gelukkig is daar superoma, die op woensdagmiddag meestal niet hoeft te werken en haar kleinzoons rond half 2 meeneemt voor een middag ‘alles doen wat thuis niet mag’, wat mij toch weer 4 uur studietijd oplevert. Dat ik erg blij ben met superoma is zwak uitgedrukt.

Kortom, van twee volle studiedagen en wat extra in de avonduren en het weekeinde, ben ik nu over naar 2×2+4 uur overdag, de avonden en het weekeinde. Mijn uitdaging voor 2012 is niet langer ‘meer modules halen dan in 2011’, maar ‘net zo veel modules halen als in 2011, maar dan in 2/3 minder tijd’.
Over 11 maanden weet ik of het gelukt is. Dus over 11 maanden weet ik ook of ik de eindstreep van mijn studie een jaar moet opschuiven. 2012 Is nu al spannend.

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

2 Comments

  1. Roxanne

    Die kink in de kabel is niet grappig! Succes met verder studeren en ik ben benieuwd hoeveel je kunt afronden dit jaar. Ik herken die mijlpalen wel. Elk tentamen is er eentje zo zie ik dat bij mij wel. En je mag al trots zijn op jezelf dat je ondanks de kink verder knokt om je doel te bereiken!

  2. Serena

    Vertel mij wat… 38 uur werken en een studie ernaast. Ben verbaasd over mezelf dat ik tot nu toe alles gehaald heb.

    Grrz Serena

Trackbacks/Pingbacks

  1. Top oder Flop | Josanne - [...] ik die mogelijkheid serieus kon bekijken, moest ik stoppen met mijn vrijwilligerswerk daar omdat de opvang voor mijn kinderen…
  2. Top oder Flop - [...] ik die mogelijkheid serieus kon bekijken, moest ik stoppen met mijn vrijwilligerswerk daar omdat de opvang voor mijn kinderen…