Studentendag

Open Universiteit

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

03/12/2011

Open Universiteit

Bron: Open Universiteit Nederland

Ieder jaar organiseert de Open Universiteit de ‘studentendag rechtswetenschappen‘. Tot dit jaar besteedde ik daar weinig aandacht aan, want meestal paste deze dag niet in mijn agenda. Ik had bijvoorbeeld al afspraken staan voor die dag, of er was iets anders waardoor ik al bij voorbaat wist dat ik net op die dag niet zou kunnen. Dat vond ik steeds wel jammer, dus toen de vooraankondiging dit jaar verscheen, schreef ik de datum gelijk in m’n agenda en ik zette op m’n todo-lijst dat ik me moest aanmelden. Dit jaar werd de studentendag georganiseerd door de groep van staats- en bestuursrecht en alhoewel dat niet ‘mijn vakken’ zijn, leek het me toch een interessante dag. Uiteindelijk is dit studiejaar mijn staats- en bestuursrechtjaar. Bovendien zou een studiegenootje dat ik ken via Twitter ook gaan, dus was deze dag ook nog eens een leuke gelegenheid om elkaar voor het eerst te ontmoeten.

Tot vorige week zaterdag dacht ik bij ‘nationale ombudsman’niet bepaald aan ‘humor’, maar dat is na deze studentendag wel anders. Wat een leuke man is dat! Nooit geweten dat een lezing met een onderwerp als ‘toezicht door de nationale ombudsman’ zo grappig kon zijn. De andere spreker, hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de OU, was iets minder goed te verstaan waardoor ik het lastig vond om de lezing (toezicht door de rechter en binnen het bestuur) te volgen. Maar ondanks dat heb ik er toch nog wel wat van opgestoken.

Het leuke van zo’n studentendag is natuurlijk vooral dat je de mensen die je normaal gesproken via mail of discussiegroepen ‘spreekt’ nu eens echt kunt ontmoeten. Dat geeft toch een heel ander beeld dan een fotootje of beeld via een webcam. Docenten liepen rond en spraken studenten aan: ‘Ken ik jou, van een vak of anders?’ Wanneer ze dan een voornaam hoorden, in combinatie met een vak dat je volgt/volgde, wisten de meeste docenten je nog wel te plaatsen ook. Heel bijzonder. Uiteindelijk heb je als student met veel minder mensen te maken en is het voor studenten dus makkelijker docenten te herkennen.

Door de gesprekken met een aantal docenten ontdekte ik dat de examinator van Bachelor essay heeft moeten Googelen op het onderwerp van mijn essay omdat hij geen idee had wat het inhield. De begeleider van de bijeenkomsten van dat vak heeft alvast een vooraankondiging gedaan bij die examinator, omdat mijn onderwerp weer eens iets anders was dan mishandeling op het voetbalveld of druggebruik bij wielrenners. Eigenlijk vind ik dus ook dat ik voor dit vak al minimaal een 8 moet krijgen vanwege de originaliteit.

Verder ontdekte ik dat de docent strafrecht, op wiens bijeenkomsten ik me al zat te verheugen, dit studiejaar helemaal geen bijeenkomsten begeleidt. Dat was wel een beetje een domper, zelfs al zei de beste man dat de nieuwe docent ook leuk is. Nou. We zullen zien.
Wat ik ook wel jammer vond om te horen was dat het vak ‘Rechten van intellectuele eigendom’ verdwijnt. Dat was nou net een vak dat op mijn verlanglijst staat. Daartegenover ving ik ook iets op over togavakken in de master en dat zou dan wel weer wat goedmaken.

De studentendag was een dag van veel informatie, veel indrukken en veel nieuwsgierigheid naar de veranderingen die de OU in petto heeft voor onze faculteit. Maar het was vooral een heel gezellige dag, waarop de OU en de docenten toch iets tastbaarder zijn geworden. Hopelijk maken ze de datum voor 2012 snel bekend!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

2 Comments

  1. Sylvia

    Je schreef je essay over letselschade toch? (Als ik je vorige blogs tenminste goed gelezen heb) Wist ‘ie niet wat dat was? O jeetje.. Wel leuk, zo’n dag 🙂

    • Josanne

      De letselschade zal hij vast wel geweten hebben, maar mijn onderwerp (Zumba) was compleet nieuw voor hem. Hij leek me er ook niet echt het type voor, dus daar keek ik niet van op. 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Havanna aan de Waal - Josanne - [...] auto en de reistijd met het openbaar vervoer durfde ik niet eens op te zoeken. Alhoewel ik in 2011…
  2. Wie internetbankiert is gek! - Josanne - […] dat wie al in juli begint met de master nog net in een overgangsregeling valt. De Toga-top, waar ik…