Filofax or it didn’t happen

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

18/06/2012

FilofaxAls studerende moeder kom ik altijd tijd tekort en de tijd die ik heb moet ik efficiënt zien te verdelen, zonder dat er een gat in mijn planning valt en de kinderen plotseling een uur alleen thuis zijn. Iedereen moet overal op tijd zijn en alles wat moet gebeuren, moet ook echt geregeld worden. Een onmisbare tool voor deze koningin der planning is een agenda.

Mijn agenda heeft 1 dag per pagina. Genoeg ruimte, zou je zeggen. Toch weet ik al dat ik voor 2013 een vulling koop met 2 pagina’s per dag. Afspraken, kinderen en met een beetje mazzel ook werk -al dan niet betaald- en mijn studieplanning. Die planning in een andere agenda bijhouden werkt niet voor mij; ik plan dan makkelijk allerlei afspraken om later te zien dat ik die dag eigenlijk vrij had willen houden voor geplande studietaken. De week erna inhalen kan ook niet, want daar had ik ook al een afspraak gepland terwijl dat eigenlijk niet kon.
Alles door elkaar werkt voor mij dus het best; afspraken, planning en andere todo’s. Afspraken markeer ik met een gele stift, anders kijk ik er te makkelijk overheen. Belangrijke deadlines markeer ik met roze, zodat ik ze niet kan missen. Mijn studieplanning is colour coded: ieder vak heeft z’n eigen kleur. Zo zie ik snel welk vak ik moet doen en het scheelt ontzettend veel ruimte -waarvan ik dus ook standaard te weinig heb- omdat ik niet ook nog de naam van het vak erbij hoef te schrijven. ’Oefentent.’ in groen betekent dat ik aan de slag moet met bestuursrecht, ‘Le 5’ in blauw betekent dat ik de vijfde leereenheid van burgerlijk procesrecht moet doornemen. Mijn agenda is één groot kleurenfestijn. De Toppers zouden er jaloers op zijn.

De spin in dit web aan planningen en afspraken is mijn trouwe Filofax. Ik weet dat het verschrikklijk 80’s klinkt, vorige-eeuws, maar een Filofax is dat zo ontzettend níet. Techniek kan je op allerlei mogelijke manieren in de steek laten. Been there, done that. Papier heeft geen problemen met een lege batterij of niet gesynchroniseerde afspraken. Het is er allemaal en ik kan makkelijk afspraken maken terwijl ik aan de telefoon ben, zonder bang te hoeven zijn per ongeluk het gesprek te beëindigen. Bovendien heeft het schrijven met pen een soort kalmerende werking. Mijn Filofax is dus ook therapeutisch. Het grootste voordeel van mijn Filofax is dat ik zeker weet dat de informatie erin klopt. Alles schrijf ik erin op, echt alles. Ik denk zelfs dat mijn Filofax het als bewijsmiddel beter zou doen dan een op ambtseed opgemaakt proces-verbaal van een opsporingsambtenaar. Filofax or it didn’t happen.

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

11 Comments

 1. Sylvia

  Haha, ik heb ‘filofax’ serieus even op moeten zoeken 😛 Zelf ben ik ook een voorstander van één agenda met daar alles in. Halverwege het jaar moet ik altijd een nieuwe kopen vanwege te volgeplande dagen, dus heb nu een agenda van 0,99 cent van de Action, voor mij ook geen elektronische agenda’s en meer van dat soort, gewoon ‘ouderwets’ papier 😉

  • Josanne

   Ik heb het een poosje digitaal geprobeerd, maar wat een paniek toen heel die agenda ineens leeg was! Pen en papier blijft heilig. (Alleen niet bij tentamens met open vragen waarvoor je dus 3 uur achter elkaar aan het snelschrijven bent. Doe me dan maar een computer.)

 2. Serena

  Tja, ik woon bijna in mijn Google Agenda. Ieder zijn ding natuurlijk…

  • Josanne

   Ik gebruik wel een klein beetje techniek: de afspraken in mijn Filofax staan ook in een iCloud-kalender die ik deel met de man. Maar toch, bij conflicten is mijn Filofax bindend. 🙂

 3. Roxanne

  Dit is zo herkenbaar. Ik heb nog geen kinderen, maar mijn agenda is net als die van jou kleurrijk. Zo heb ik markers voor verjaardagen, mijn studie, uitjes, de organisatie van een evenement en medische afspraken etc. Dat werkt lekker overzichtelijk want ik kan zo precies zien wat ik moet doen op welke dag van de week. Afspraken die nog niet bevestigd zijn schrijf ik op en kleur ik in wanneer ze zeker zijn… en ik heb genoeg ruimte voor to do dingen of afspraken van anderen die ik niet wil vergeten. Anderen vinden het overdreven, maar ik vind het toch echt wel makkelijk zo!

  • Josanne

   Ik ken iemand die ooit een afspraak vergeten was; toen hij zijn agenda bekeek, had hij zijn duim op die afspraak, dus hij had er overheen gekeken. Nou. Doe me dan maar lekker veel kleurtjes en iemand die dát niet overkomt!

 4. Naldo

  Leuke blog. Ik overweeg ook een rechtenstudie te gaan volgen naast twee kids. Welke studiemethode gebruik je om de modules zo efficient mogelijk aan te pakken? Nog veel succes met de volgende modules

  • Josanne

   Welkom!
   Mijn studiemethode hangt vooral af van het vak en het soort tentamen. De tentamenvragen van aansprakelijkheidsrecht bijvoorbeeld, komen voor het grootste deel uit de oefenopgaven in het werkboek. Die stof neem ik dan door, zorg dat ik het begrijp en oefen dan vooral de vragen (ook in het beknopt opschrijven etc.).
   Bachelor essay was meer lezen en gelijk proberen, terwijl rechtsgeschiedenis (meerkeuzevragen) vooral feiten stampen was.
   Maar boven alles is het natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en uitzoeken wat voor jóu het beste werkt.

   Waar wil je gaan studeren?

 5. Naldo

  Als ik met de studie begin dan zal het Nijmegen worden. Waar studeer jij?

  • Josanne

   Ik studeer bij de Open Universiteit; vanuit huis.

 6. Stéphanie

  De voordeeltjes van papieren agenda’s! Zus, ik ben over twee maanden jarig 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Extern geheugen - Josanne - [...] or it didn’t happen. Afgelopen juni schreef ik voor het eerst over de hechte band die ik heb met…