FilofaxAls studerende moeder kom ik altijd tijd tekort en de tijd die ik heb moet ik efficiënt zien te verdelen, zonder dat er een gat in mijn planning valt en de kinderen plotseling een uur alleen thuis zijn. Iedereen moet overal op tijd zijn en alles wat moet gebeuren, moet ook echt geregeld worden. Een onmisbare tool voor deze koningin der planning is een agenda.

Mijn agenda heeft 1 dag per pagina. Genoeg ruimte, zou je zeggen. Toch weet ik al dat ik voor 2013 een vulling koop met 2 pagina’s per dag. Afspraken, kinderen en met een beetje mazzel ook werk -al dan niet betaald- en mijn studieplanning. Die planning in een andere agenda bijhouden werkt niet voor mij; ik plan dan makkelijk allerlei afspraken om later te zien dat ik die dag eigenlijk vrij had willen houden voor geplande studietaken. De week erna inhalen kan ook niet, want daar had ik ook al een afspraak gepland terwijl dat eigenlijk niet kon.
Alles door elkaar werkt voor mij dus het best; afspraken, planning en andere todo’s. Afspraken markeer ik met een gele stift, anders kijk ik er te makkelijk overheen. Belangrijke deadlines markeer ik met roze, zodat ik ze niet kan missen. Mijn studieplanning is colour coded: ieder vak heeft z’n eigen kleur. Zo zie ik snel welk vak ik moet doen en het scheelt ontzettend veel ruimte -waarvan ik dus ook standaard te weinig heb- omdat ik niet ook nog de naam van het vak erbij hoef te schrijven. ’Oefentent.’ in groen betekent dat ik aan de slag moet met bestuursrecht, ‘Le 5’ in blauw betekent dat ik de vijfde leereenheid van burgerlijk procesrecht moet doornemen. Mijn agenda is één groot kleurenfestijn. De Toppers zouden er jaloers op zijn.

De spin in dit web aan planningen en afspraken is mijn trouwe Filofax. Ik weet dat het verschrikklijk 80’s klinkt, vorige-eeuws, maar een Filofax is dat zo ontzettend níet. Techniek kan je op allerlei mogelijke manieren in de steek laten. Been there, done that. Papier heeft geen problemen met een lege batterij of niet gesynchroniseerde afspraken. Het is er allemaal en ik kan makkelijk afspraken maken terwijl ik aan de telefoon ben, zonder bang te hoeven zijn per ongeluk het gesprek te beëindigen. Bovendien heeft het schrijven met pen een soort kalmerende werking. Mijn Filofax is dus ook therapeutisch. Het grootste voordeel van mijn Filofax is dat ik zeker weet dat de informatie erin klopt. Alles schrijf ik erin op, echt alles. Ik denk zelfs dat mijn Filofax het als bewijsmiddel beter zou doen dan een op ambtseed opgemaakt proces-verbaal van een opsporingsambtenaar. Filofax or it didn’t happen.