Extern geheugen

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

03/03/2013

Bron: OmniGroup

Bron: OmniGroup

Filofax or it didn’t happen. Afgelopen juni schreef ik voor het eerst over de hechte band die ik heb met mijn Filofax. Toen gebruikte ik een vulling van een pagina per dag, sinds januari -zoals het plan al was- gebruik ik 2 pagina’s per dag. En ik heb ze nodig. De linkerpagina geeft de dag weer in uren, zodat afspraken en tijdgebonden deadlines ook in de juiste volgorde staan. De rechterpagina heeft ruimte voor todo’s en notities. Fantastisch! Het formaat dat ik nu gebruik is personal en ik denk er zelfs over om voor mijn verjaardag een maat groter, dus A5, te vragen. Nóg meer ruimte! Filofax en ik, tot de dood ons scheidt.

Gedetailleerde planning en gedetailleerde afspraken zijn fijn, maar soms is het ook érg fijn om ‘het grote geheel’ te kunnen zien. Omdat dat geheel op papier wel érg veel ruimte in beslag neemt, heeft mijn Filofax een digitaal maatje: OmniFocus. De eerste keer dat ik dat programma opende wist ik niet zo goed wat ik ermee aan moest. Zo veel mogelijkheden. Zo veel features. Overweldigend. Maar ik wende aan OmiFocus en na een tijdje was dat één van de apps die ik niet meer afsluit voordat ik mijn computer uitzet. Als ik mijn computer weer aanzet, staat OmniFocus geduldig op me te wachten.

Alles wat ik nog moet doen, staat in OmniFocus. Al-les. Artikelen die ik moet schrijven, mensen die ik moet bellen, programma’s die ik wil terugkijken en ook mijn studieplanning staat er in. Van vakken heb ik projecten gemaakt, leereenheden zijn taken, onderverdeeld in hoofdstukken uit het studieboek dat erbij hoort, herhalingen, oefententamens en zelfs wanneer ik me moet aanmelden voor het tentamen. Een gedetailleerde planning per vak, met startdata, deadlines en einddata. Deze planning maak ik met mijn Filofax naast me; daarin staan afspraken, data van bijeenkomsten en al het andere waar ik rekening mee moet houden bij het plannen van mijn studie; studiedagen van de basisschool en de peuterspeelzaal of de dagen waarop de jongens niet naar oma kunnen bijvoorbeeld.

Iedere eerste dag van de maand is ‘FiloTime’. Ik neem start- en einddata en deadlines over in m’n Filofax, ik check of ik op schema lig en pas aan wat ik aan moet passen. OmniFocus for Mac synchroniseert met OmniFocus for iPhone en OmniFocus for iPad, dus ik weet altijd wat me te doen staat. Ben ik zonder m’n Filofax compleet verloren, zonder OmniFocus loop ik op z’n minst mank. Omslachtig? Misschien. Maar het werkt als een trein!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments