en dan (nog) de studie

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

15/01/2011

Bron: Open Universiteit

Bron: Open Universiteit

Elke zes weken verschijnt de Modulair, uitgegeven door de OU met daarin informatie, interviews en ander nieuws. Een vaste rubriek is ‘en dan (nog) de studie’, waarin een student een aantal vragen beantwoordt. Ik ben (nog) niet gevraagd voor deze rubriek, maar het leek me wél leuk om de vragen te beantwoorden en op die manier te laten zien hoe ik studeren bij de OU in mijn leven heb ingepast.

Studeren bij de Open Universiteit kan vanuit verschillende motieven. Interesse, vergroten van de deskundigheid of gaan voor die felbegeerde academische titel. Al dan niet om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zo’n solistische studie vereist echter ook de kunst van het inpassen in een leven dat zich in velerlei opzichten kenmerkt door drukte. En dan nog de studie. Hoe inventief zijn onze studenten? Aan het woord is Josanne (30), studente Rechtswetenschappen.

Belangrijkste bezigheden overdag?
Mijn zoons zijn nu 3 en 1 en zij weten mij bijzonder goed bezig te houden overdag. Eten, drinken, spelen, slaapjes, luiers… Twee dagen per week gaan ze naar het kinderdagverblijf; op een van die dagen doe ik vrijwilligerswerk, de andere is een studiedag.

Studeer bij de Open universiteit sinds…
Mei 2007. Ik was 8 maanden zwanger van mijn oudste zoon toen ik besloot dat ik de studie wilde gaan doen waar ik al vaker over had nagedacht, maar waar het nooit van gekomen was. In overleg met mijn man heb ik toen gekozen voor de Open Universiteit en ongeveer een week later ging ik enthousiast aan de slag.

Wo-studie of een enkele cursus?
De hele studie, met het doel na de zomer van 2015 te beginnen als advocaat-stagiaire.

Nog te gaan?
Veel. Ik hoop in 2011 de laatste vakken van de propedeuse te halen en de eerste vakken van de post-propedeuse. Uiterlijk in 2014 wil ik beginnen met de masterfase.

Andere bezigheden waarvoor de studie moet wijken?
Al van kleins af aan lees en schrijf ik heel graag. Soms ga ik achter mijn iMac zitten om een studieopdracht te maken en als ik dan na een tijdje ophoud met tikken, heb ik allerlei teksten geschreven die helemaal niets met de studie te maken hebben. Mijn smaak in boeken is heel breed, van literatuur tot chicklit. Mijn favoriete schrijfster is Tess Gerritsen; zij schrijft vooral medische thrillers. Heerlijk om ‘s avonds in een hoekje van de bank te kruipen en urenlang alleen maar te lezen.

Blijft wekelijks (gemiddeld) over voor de studie?
Ik probeer elke week 20 uur te studeren. Op maandag, als mijn zoons naar het kinderdagverblijf zijn, ben ik de hele dag bezig. Verder probeer ik zoveel mogelijk de avonden mee te nemen en op zondag verdwijn ik vaak ook naar de studeerkamer, terwijl mijn mannen dan met z’n drietjes iets ondernemen.

Studieproblemen?
Niet zozeer de studie an sich, maar meer het plannen. Mijn planningen zijn vaak heel gedetailleerd en ook vrij strak, dus als er iets onverwachts gebeurt is het eigenlijk altijd mijn studie die eronder lijdt. Als de kinderen bijvoorbeeld ziek worden op maandag en dus niet naar het kinderdagverblijf kunnen moet ik de rest van de week 8 á 9 uur studie zien in te halen. Vertraging in mijn planning is dan onvermijdelijk.

Leukste opmerking van de achterban over mijn studie?
Wat ik érg leuk vond was het sinterklaasgedicht dat ik van mijn ouders kreeg afgelopen december. Daarin stond:

‘Nog steeds druk met recht studeren
en dat betekent vaak hard leren.
Diep gebogen over dikke boeken,
geen tijd om even een pauze te zoeken.
[…..]
Als Sint aan jou denkt staat hij paf
en ook vraagt hij zich vaak af:
Waar haalt Joos de tijd vandaan
naast studie, huishouden, kids en baan
nog iets voor jezelf te doen
dat verdient een dikke zoen!’

Lees altijd in Modulair?
Alles eigenlijk, behalve de stukken met nieuws over de andere faculteiten.

Binding met de Open Universiteit?
Omdat ik in Leiden woon kan ik vrij makkelijk naar de studiecentra in Den Haag en Rotterdam. Tentamens doe ik over het algemeen in Den Haag, dat is dichterbij dan Rotterdam, maar voor bijeenkomsten maakt het me niet zoveel uit naar welk studiecentrum ik ga. Dat laat ik dan afhangen van de datum en het tijdstip. Ik probeer zoveel mogelijk naar bijeenkomsten te gaan. Zeker bij de postpropedeutische vakken zijn de bijeenkomsten een waardevolle aanvulling.

Wat de Open Universiteit vooral (niet) moet doen?
De mogelijkheid van flexibel studeren hoog op de prioriteitenlijst laten staan. Niet te veel bijeenkomsten of samenwerking verplichten en vooral het systeem van de sys-tentamens handhaven. Je kunt een tentamen dan op redelijk korte termijn herkansen en dat is erg fijn als je dóór wilt.

Ultieme tip(s) voor medestudenten?
Oefententamens, geef niet op, je kúnt het!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

3 Comments

 1. Sanne

  Ik vind het nog steeds zo knap dat je een hele rechtenstudie via de OU doet 🙂 Zeker ook omdat je je eigen planningen moet maken en de motivatie moet vinden. Ik heb er soms echt moeite mee om mn motivatie te vinden, en dan zit ik nog wel strak gebonden aan het schema van de gewone uni. Weet je ook al welke richting je in je master wilt gaan doen?

 2. Marjolijn

  Geweldig, ik lees de Modulair ook altijd van voor naar achter en weer terug, en heb deze vragen voor mezelf ook al vaak ingevuld haha.
  Ik vind dat sinterklaas gedicht trouwens helemaal super!

  Liefs
  Marjolijn

 3. www.kieseenuitje.nl

  Ik was denk ik een van de eerste afgestudeerden bij Bedrijfskunde. Op het laaste geen boeken, maar (vaak Amerikaanse) kopieen. Dat is het lot van een voorloper. Ik kijk met genoegen terug op de zeven jaren studie. Zelf plannen en je werk organiseren leer je er en passent vanzelf bij. En die drs. titel, die neemt niemand me meer af!