Enigszins gerustgesteld door diverse mentoren zette ik in maart de gedachten aan de planning van mijn master opzij. Ik hoefde me pas na juni druk te maken over die planning en ik had mijn handen vol aan mijn eerste mastervak (dat ik overigens gelijk bij mijn eerste poging binnenhaalde, yay me!). In juni had ik het tentamen verzekeringsrecht gepland en ik besloot me daarna, als ook de nieuwe studiegids binnen was, over m’n verdere planning te buigen. Dat tentamen sleepte ik ook binnen. En inmiddels kan ik oprecht zeggen dat het halen van die twee tentamens makkelijker was dan het plannen van de rest van mijn studie.

Ik heb nog een aantal vakken hier liggen; zowel voor de bachelor als voor de master. Horde 1 was consumentenrecht. Dat vak eindigt sowieso op 31 augustus. Daar is geen overgangsregeling voor mogelijk. Het vak dan maar opnieuw kopen als ik in tijdnood mocht komen, is in dit geval geen optie. Consumentenrecht is vanaf komend studiejaar een mastervak, en ik heb het hard nodig voor de vrije ruimte in m’n bachelor. Dus ik moest aan de bak, en flink ook. Inmiddels heb ik de opdrachten af (en ik denk uit de reactie van de examinator te kunnen haviltexen dat ze ook voldoende zijn), dus ik hoef nu alleen nog maar ‘even’ een paper te schrijven. Gaat goedkomen!

Ondertussen realiseerde ik me dat rechtsgeschiedenis 2: Romeins recht, waar ik echt al tijden naar uitkijk, een onverwacht probleem zou kunnen worden. Dit vak zit nu in de master, waar ik het ook nodig heb, maar gaat vanaf volgend studiejaar naar de bachelor. (En ik hoor je denken: ‘Dan kun je dat toch uitwisselen met consumentenrecht?’ maar dat kan dus níet. Want consumentenrecht van nu 8,6 ECTS wordt in de master 7,5 ECTS, terwijl Romeins recht 4,3 ECTS blijft.) Voor Romeins recht heb ik inschrijfrechten tot 8 oktober en tot die datum heb ik drie tentamenkansen. Ik kan gebruik maken van de overgangsregeling, die inhoudt dat ik voor dit vak eenmalig een verlenging kan kopen, vóór 31 augustus. Mijn inschrijfduur wordt dan verlengd met 8 maanden, maar die 8 maanden gaan in op 1 september. Dus die verlenging kost me dan een maand inschrijfrechten. Bovendien heb ik na die verlenging (en dus na september) nog maar 1 tentamenkans in plaats van 3. En die ene keer niet halen, betekent dus een probleem omdat het vak naar de bachelor gaat. Volg je me nog?
De beste oplossing was dus om vóór 31 augustus 2 keer tentamen te doen en dan eventueel een verlenging te kopen. Ook als ik niet verleng heb ik nog 1 kans over, maar met verlenging heb ik voor die ene kans nog 8 maanden. En dus besloot ik het erop te wagen en half augustus een tentamen voor dit vak in te plannen, wat weer betekent dat ik nu eigenlijk niet eens tijd heb om te bloggen.

Restje bachelor

Eind augustus is ook het tentamen voor Europees recht. Dat vak heeft vaste data en na augustus is het volgende tentamen in november. Als mijn inschrijfrechten verlopen zijn. Ik wil dat vak dus eind augustus halen, maar de uitslag is er niet vóór 31 augustus. En dus moet ik een verlenging kopen, zonder dat ik zeker weet of ik dat nodig heb. Als ik ‘m niet nodig blijk te hebben kan ik wel om restitutie vragen, maar da’s extra werk. Oh, en ik moet die verlenging niet aanvragen voordat ik dat tentamen gedaan heb, anders is eind augustus die ene kans van m’n verlenging.

Vervolgens heb ik voor mijn vrije ruimte nog een vak nodig en ik heb – jaren geleden al – mijn zinnen gezet op een vak van de studie psychologie. Dat vak heb ik in huis, maar dat ga ik never nooit niet redden vóór 8 oktober. En ik ga (met consumentenrecht, Romeins recht én Europees recht) een eerste poging vóór 31 augustus zeker niet redden. Voor dat vak ga ik dus de verlenging in en dan heb ik 8 maanden en 1 kans om dat vak binnen te slepen. Lukt dat niet, dan kan ik dat vak opnieuw aanschaffen (zonde!), zonder dat er eigenlijk gevolgen aan zitten.

En dan… de rest van de master

Methodologie van het privaatrecht, waarvan ik dacht dat het m’n tweede mastervak zou worden, schuif ik ook door naar de verlenging. Dat tentamen bestaat uit het maken van opdrachten en dat moet lukken binnen 8 maanden. So far, so good.

Blijft over dat ik voor m’n master nog wel wat meer vakken nodig heb dan de drie die ik net genoemd heb. De vakken die ik wilde doen, krijgen vanaf 1 september alle drie een nieuwe variant, met dus nieuwe puntentelling. Twee daarvan worden in het eerste kwartiel (september tot november) begeleid, het derde vak wordt in het tweede kwartiel (november tot januari) begeleid. En eigenlijk is het niet de bedoeling dat je deze vakken níet in hun ‘eigen’ kwartiel volgt. Tentamens voor deze vakken zijn aan het eind van hun ‘eigen’ kwartiel, aan het eind van het daaropvolgende kwartiel en daarna pas in de herkansingsweek half augustus. Met de oude varianten heb ik veel meer vrijheid, maar kom ik aan het eind van de rit teveel punten tekort om aan te vullen in m’n scriptie. Het kleinste vak in de nieuwe telling dat mogelijk is, heeft 5 ECTS, en dat zijn er dan twee meer dan dat ik nodig heb én het is een noodgreep (extra vak dat ik eigenlijk niet eens wil doen). Dus de oude varianten volgen van deze vakken is eigenlijk geen optie.

Het mooist is dus een oud vak volgen en twee nieuwe, alhoewel al die tentamens dan wel weer tegelijk vallen. Het voordeel is dat bijvoorbeeld faillissementsrecht in de oude vorm 4,3 ECTS waard is en in de nieuwe versie 7,5. De oude versie zou dus minder zwaar moeten zijn en makkelijker te doen naast twee nieuwe vakken. Bovendien heb ik met de oude vorm tentamen in november en herkansingen in februari en april, terwijl ik met de nieuwe versie tentamen heb in november en herkansingen in februari en augustus.
Het ‘oude’ faillissementsrecht combineren met het ‘nieuwe’ sanctierecht en internationaal strafrecht levert aan het einde van de rit 0,1 ECTS teveel op, dus dat is nogal te overzien.

Voorbereiding onderzoek en de scriptie

Blijven daarna alleen ‘voorbereiding onderzoek’ en de scriptie over. Met deze vakken mag ik, oude stijl-student of niet, pas beginnen als ik de bachelor volledig heb afgerond. Dat weet ik, en zo staat het ook in mijn planning. Als alles gaat zoals ik het nu bedacht heb, ben ik in maart klaar met de bachelor en kan ik rond die tijd gelijk beginnen aan voorbereiding onderzoek en de scriptie. En als ik een beetje doorschrijf ben ik in de zomer van 2016 klaar. He-le-maal klaar. Wat een heerlijk vooruitzicht!!

Mijn ideeën en de opties die ik had bedacht mailde ik naar de mastermentor, zoals we afgesproken hadden in maart. De drie nieuwe vakken doen is volgens haar een optie, net als faillissementsrecht combineren met twee nieuwe vakken. Maar ze vroeg zich af waarom ik dat zou willen. Nieuwe vakken hebben toch sowieso de voorkeur? Nou nee. Niet als de tentamens allemaal samen dreigen te vallen en een herkansing met een nieuw vak vier maanden later is dan met een oud vak. My two cents.

Adviseerde ze nu echt….?!

Ze benadrukte ook nog eens meerdere keren dat de bachelor echt echt echt echt echt een harde eis is voor voorbereiding onderzoek en de scriptie en dat daar echt echt echt echt echt niet van afgeweken wordt. Dus waarom zou ik die drie laatste mastervakken niet gewoon lekker laten liggen, eerst de bachelor afronden en dáárna pas die laatste vakken en voorbereiding onderzoek en de scriptie gaan doen?

Ik las het mailtje drie keer door. Ja. Ze adviseerde me echt een jaar vertraging op te lopen. Want met haar advies zou ik in maart 2016 de bachelor hebben, tot september 2016 moeten wachten voor die drie laatste vakken en dan in februari 2017 kunnen beginnen met voorbereiding onderzoek en de scriptie.
Terwijl met míjn plan, ik zei het al, ben ik in de zomer van 2016 klaar. Waarom zou ze me vertraging adviseren? Om extra geld kon het niet zijn; als mijn plan mislukt moet ik de vakken opnieuw kopen en dát levert geld op. Als ik haar plan volg, zit ik van maart tot september duimen te draaien zonder dat het de OU een cent oplevert. Ik besloot het haar te vragen, maar kreeg als antwoord dat zij ‘alleen maar advies gaf’. Oké. Ik mailde terug dat ik dat waardeerde, maar dat ik toch maar mijn eigen plan ga volgen. En ik kreeg een inschrijfformulier voor de nieuwe vakken.

Ik zei het al, de tentamens van strafrechtelijk bewijs en verzekeringsrecht binnen hengelen was makkelijker dan de rest van m’n studie plannen. Ingewikkelde constructies en de komende weken (of eerder maanden) stoom uit m’n oren, maar het einde lijkt in zicht. Tenzij de OU een nieuw konijn uit een hoge hoed trekt.

Josanne in her own write