Road to 21K – week 1

Road to 21k - week 1

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

02/11/2019

Zondag 27 oktober – 10x 1’ p=1’

Road to 21k - training 1

Mijn weken beginnen eigenlijk op maandag, maar deze ene training viel er dan net zo een beetje buiten. Vind ik zielig voor ‘m, dus ik tel ‘m maar mee met deze eerste week.

Het was de eerste training van mijn opbouwschemaatje van zes weken. Bedoeld om weer ritme en regelmaat in het hardlopen te krijgen en misschien alvast een klein beetje snelheid trainen. Als ik 5K aaneen kan rennen, dan moet een interval van 10x 1 minuut hardlopen en 1 minuut rennen makkelijk iets sneller kunnen dan op mijn “normale” snelheid, nietwaar?

Nou, dat lukte! De eerste paar intervallen in ieder geval, want de eerste kilometer liep ik binnen 7 minuten. Een stuk sneller dan mijn hardlooptempo, dus ik was tevreden. Maar ook omdat het sneller was, hield ik het tijdens de laatste intervallen niet vol en zakte ik weer af qua tempo. Uiteindelijk was mijn gemiddelde tempo over de hele run 7:29 – ongeveer gelijk aan mijn normale looptempo dus.

Sinds mijn mislukte run van 19 oktober zag ik wel een beetje op tegen deze eerste training, maar hij viel me alles mee. Ik kreeg een beetje kramp in m’n voeten op 3/4 van de training, maar ik vermoed toch echt dat dat aan mijn schoenen ligt. Sparen (of sponsoren zoeken) dus voor een nieuw paar.

Ik doe m’n trainingen met Adidas (voorheen Runtastic) en niet met Strava, omdat ik bij Adidas de intervallen kan invoeren in de app en dus niet steeds zelf de tijd in de gaten hoef te houden. Die functie heeft Strava niet voor zover ik weet, maar mocht een Strava-kenner dit lezen en het daar niet mee eens zijn, geef me dan ook vooral even een seintje.

Voor nu is de kop er in ieder geval af. Op naar de volgende training!

Dinsdag 29 oktober – 5x 1’-2’ p=1’

Road to 21k - training 2

Een heftige dag, met drie lessen in de ochtend (STRONG by Zumba, BodyBalance, Zumba), vervolgens hardlopen (5 series van 1 minuut hardlopen, 1 minuut wandelen, 2 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen) en dan ’s avonds nog een uur BodyBalance.

Op zich denk ik dat de balans tussen de hardlooptrainingen wel goed is, maar mijn werk maakt het lastig. Vanaf week twee staan m’n hardlooptrainingen gepland op maandag, woensdag en vrijdag, in week 7 komt er een training per week bij (op zaterdag). Ik vermoed dat dat makkelijker is dan een training op dinsdag, alhoewel ik met een training op dinsdag toch al aan het sporten ben, dus hey, dan kan dat hardlopen er ook nog wel bij.

Alhoewel, de training vandaag voelde best zwaar; ik had ook het idee dat ik heel langzaam liep, maar had uiteindelijk toch een gemiddelde snelheid van 7:22. Als ik dan bedenk dat ik tussendoor ook gewandeld heb, loop ik blijkbaar toch sneller dan een paar maanden geleden.

Vrijdag 1 november – 10x 2’ p=1’ – loopband

Road to 21k - training 3

De planning was om na het werken bij de tandarts wat te eten en daarna de training van vandaag te gaan doen, maar ik viel in slaap op de bank. Dus ik twijfelde daarna; loopschoenen mee naar de sportschool om daar op de loopband te rennen, mocht er een les uitvallen, of hardlopen uitstellen tot zaterdag. Ik koos voor het laatste, want ik verwachtte niet dat er een les uit zou vallen.

Dat gebeurde wel; er waren geen deelnemers voor STRONG by Zumba en om dan een uur te gaan zitten niksen… Dus ik klom voor het eerst sinds heel lang weer op een loopband (zonder hardloopschoenen, want die had ik dus niet mee) en deed de training; 10 keer 2 minuten rennen en 1 minuut wandelen. Het was even zoeken naar een fijn tempo op de loopband, maar uiteindelijk rende ik op 6:31. Wandelen was de ene minuut sneller dan de andere, omdat het apparaat af en toe wat traag reageerde als ik de snelheid lager probeerde te krijgen en dan is een minuut wel echt heel snel voorbij. Gemiddelde tempo van de volledige training kwam daarmee op 7:40.

De laatste keren dat ik op een loopband rende, kon ik ‘m niet sneller zetten dan 8 minuten per kilometer, omdat ik anders het gevoel had dat ik van die band gelanceerd werd. Dat ik nu lekker liep op 6:31 verbaasde me dus echt ontzettend! En omdat m’n gemiddelde nu 7:40 was, zou dat betekenen dat ik buiten dus sneller loop dan 6:31. Of ik wandel buiten sneller, maar ik kan het me allebei niet zo goed voorstellen.

Ik liep tijdens de trainingen deze week in totaal 10 kilometer in 75 minuten. Gemiddelde pace is dus 7:30, wat neerkomt op precies dezelfde pace als wanneer ik alles hardloop. Je zou toch denken dat ik sneller ben gaan lopen.

Hoe dan ook, de eerste trainingsweek zit erop! Fijn om de regelmaat weer in het lopen te krijgen, al is het even puzzelen met andere (sport)activiteiten. Op naar week 2!

Road to 21K – maar nu goed! —– Road to 21K – week 2

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Iets met bloemkool | Vlog #112 | Josanne in her own write - […] zoals ik in m’n vlog zei: mijn trainingsverslag van de eerste week staat […]
  2. Road to 21 K - week 2 | Josanne in her own write - […] Road to 21K – week 1 […]