Super-wie? to the rescue!

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

08/01/2011

Bron: VluchtelingenWerk Nederland

Bron: VluchtelingenWerk Nederland

2011 Is alweer een hele week oud, maar je kunt nog best wat ‘last minute-voornemens’ maken. Ga je stoppen met roken? Afvallen? Meer sporten? Of heb je zin in een voornemen dat niet zo standaard is dat het grootste gedeelte van de Nederlanders het op zijn lijst heeft staan? Wat dacht je bijvoorbeeld van het voornemen ‘held worden’?

Iedereen kent natuurlijk Superman en Spiderman. Catwoman, Batman (en Robin) en de Incredibles. Dát zijn nog eens superhelden!
Volgens Van Dale is een held iemand die ondanks zijn angst ingrijpt in gevaarlijke situaties. Een dapper iemand, die niet bang is, niet opgeeft en die voor veel mensen misschien wel een idool is. Voor de superhelden gaat dat zonder twijfel op. Hoeveel kinderen willen later niet net als Batman in een stoere auto een grot uitschieten om mensen in nood te helpen! Blijkbaar spreekt held zijn tot de verbeelding. Maar zijn de superhelden wel echt dé helden? Of zijn de echte helden juist de mensen die niet opvallen, doen wat ze moeten doen en daarmee andere mensen helpen? Een tweede Catwoman zul je misschien niet zo snel worden, maar een ‘gewone’ held? Dat is makkelijk te realiseren.

‘Maar ik heb helemaal geen tijd om fulltime mensen in nood te redden!’ Toegegeven, superhelden werken fulltime. Wat zeg ik, méér dan fulltime. Die staan dag en nacht ter beschikking van de mensheid om in te grijpen wanneer dat nodig is. Voor ‘gewone’ helden hoeft het helemaal niet zoveel tijd te kosten. Je hoeft niet de hele mensheid te redden, welnee. Je probeert een bepaalde groep te helpen, that’s all. En omdat er meer helden zijn zoals jij, kun je ook parttime held zijn. Een paar uur per week is al genoeg om een held te zijn. Stel je voor; jij als idool! Ben je, behalve Catwoman, ook nog eens een rockstar! Dat klinkt niet slecht toch!

Zie je het wel zitten om held, rockstar of idool te worden? Kijk dan vooral eens op deze site. Vluchtelingenwerk Nederland noemt al haar vrijwilligers helden, omdat ze zich belangeloos inzetten voor asielzoekers. Echte helden liggen alleen niet voor het oprapen, en deze organisatie zit dan ook te springen om nieuwe vrijwilligers, nieuwe helden. Je investeert een paar uur per week, maar je krijgt er veel meer voor terug. En wat je doet voelt niet als een heldendaad, maar voor de mensen die je helpt voelt dat vaak wel zo. Word held in 2011! Je wordt er, in tegenstelling tot Mr. Incredible, niet eens moe van. Maar het voelt waanzinnig!

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

0 Comments