Lees ook de update Jawbone Up24- zes maanden later

Begin 2014 deed ik een detox-kuur en besloot ik dit jaar wat gezonder te gaan doen. Ik begon actief calorieën te tellen en ik pakte ook het hardlopen weer op. Dankzij een legertje apps op m’n iPhone kon ik prima in de gaten houden hoe het ging. In mei verruilde ik mijn iPhone 4S voor een iPhone 5S, die een ingebouwde stappenteller bleek te hebben. Nóg meer informatie (en motivatie!). Alleen zo’n iPhone neem je niet mee als je ’s nachts naar het toilet moet. Dus het aantal stappen dat ik op een dag zette, was altijd meer dan m’n iPhone aangaf. En dat ik per nacht gemiddeld zes keer wakker wordt, geloofde ook niet iedereen. Eind augustus vond ik het daarom tijd voor een nieuwe fase in mijn ‘Happy & Healthy-plan’: een Jawbone UP24. Deze armband telt stappen, houdt andere beweging bij, kent je slaappatroon en laat weten hoeveel calorieën je nog kunt eten.

De Jawbone UP bestaat in twee varianten. De UP24 is duurder, maar het voordeel is dat deze armband via Bluetooth synchroniseert met de app op je iPhone. De gewone UP moet je via een USB-kabel aan je computer hangen om te synchroniseren.

In de verpakking zit een armband, een korte gebruiksaanwijzing en een oplaadkabeltje. Als je eenmaal de app hebt gedownload wijst alles zich vanzelf. Binnen 5 minuten heb je de armband en de app verbonden en ben je klaar voor een gezondere levensstijl.

Ik heb gekozen voor een roze UP met de maat large en die zit precies goed. Niet te strak, maar ook zeker niet te los. Eigenlijk merk ik nauwelijks dat ik ‘m om heb. Geadviseerd wordt om de UP te dragen aan je niet-dominante kant. Voor mij is dat links, maar daar draag ik ook al een horloge. Horloge + UP aan dezelfde pols voelt vreemd en vol. Het gebeurt dus ook wel dat ik de UP aan m’n rechterpols draag.

Een paar uur per week werk ik bij de tandarts. Tijdens de opleiding tandartsassistente werd erop gehamerd dat je tijdens het werk geen sieraden mag dragen en daar hoort inmiddels de UP dus ook bij. Het zou niet eens fijn zijn, iedere keer dat gepriegel om zo’n latexhandschoen over de UP te krijgen. Zeker als je snel een paar nieuwe handschoenen moet aantrekken is dat niet te doen. Tijdens het werk stop ik m’n UP dan ook in m’n linker broekzak en dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Ik heb niet het idee dat de UP minder (of juist meer) registreert dan wanneer hij om m’n pols zit.
De UP is waterproof bij regen of zweten (tijdens het sporten kan hij dus ook gewoon blijven zitten), maar je kunt er niet mee douchen of zwemmen.

Al met al ziet de UP eruit als een armband die ik ook zo in de winkel zou kopen.

Opladen

Opladen gebeurt via USB. Heb je een MacBook Pro zoals ik, dan is dat wat onhandig. Mijn MacBook staat op tafel, dus de armband past alleen ondersteboven in de USB-aansluiting. Daardoor kan ik niet aan het lampje op de armband zien of deze volledig is opgeladen of niet. MacBook optillen en aan de onderkant het lampje van de armband bekijken is een mogelijkheid, maar niet erg praktisch. Je kunt ook via de app naar het resterende percentage van je armband kijken. Is de UP vol, dan trilt hij ook even kort (maar dit moment is bijzonder makkelijk te missen). Opladen is verder snel en met een volledig opgeladen armband deed je voor de firmware-update van september ongeveer 7 dagen. Het updaten van de Jawbone was een fluitje van een cent. De stappen die je moet nemen worden duidelijk aangegeven op het scherm. Het enige waar je echt op moet letten is dat je de band synchroniseert voordat je de update uitvoert. Na deze update gaat de accu ruim 14 dagen mee en zijn de problemen met dag-/nachtstand (daar kom ik straks op terug) verholpen.

Runkeeper & My FitnessPal

Hardlopen hou ik bij in Nike+, omdat ik dat gewoon de fijnste app vind. Wel voer ik al mijn runs handmatig in in Runkeeper, want Runkeeper synchroniseert met My FitnessPal, wat ik weer gebruik om op mijn voeding te letten. In Runkeeper houd ik ook wandelingen en fietstochten bij. Bovendien kan ik daar ook eventuele andere activiteiten in bijhouden.
My FitnessPal registreert het aantal stappen per dag via de ingebouwde stappenteller van mijn iPhone 5S. Stappen komen op die manier dubbel binnen in My FitnessPal, omdat UP daar ook mee synchroniseert. In de settings van My FitnessPal kun je kiezen voor Jawbone i.p.v. de ingebouwde stappenteller. Wanneer je dat doet, worden de stappen wel weergegeven, maar ze worden niet dubbel geteld (voor de calorieën). Runkeeper en MyFitnessPal synchroniseren allebei met UP, dus alles wat je in Runkeeper en My FitnessPal invoert, zie je ook weer terug in UP.

Bewegen

Als ik ingespannen bezig ben (werken, studeren…) dan lijkt het vaak alsof er maar een paar minuten verstreken zijn, terwijl ik in werkelijkheid al een uur -als het niet langer is- aan m’n bureau zit. Je kunt in UP een interval instellen van bijvoorbeeld 30 minuten. Ben je 30 minuten niet in beweging geweest, dan geeft UP je een elektrische schok. Nee, grapje, dan gaat de armband trillen om je eraan te herinneren regelmatig je benen te strekken.

Soms daagt de app je uit! ‘Loop vandaag 4500 passen’ of ‘Eet vandaag 25 gram vezels’. Op een speelse manier maakt de app je zo bewust van voeding en beweging.

Slapen

Door de Jawbone op de nachtstand te zetten, registreert hij ook of en hoe je slaapt. Al hadden we wel wat opstartprobleempjes. Na de eerste nacht gaf Jawbone (lichte) slaap aan, terwijl ik al die tijd gewoon wakker was. Na de tweede nacht zei UP dat ik na een half uurtje in slaap was gevallen, terwijl dat zeker twee uur geduurd heeft. In de derde nacht is Jawbone tijdens het slapen blijkbaar vanzelf op de dagstand gegaan. Er is wel iets geregistreerd ’s nachts, maar de slaap heb ik handmatig moeten toevoegen. Na de formware-update (die waardoor de accu ook langer meegaat) is het nog maar sporadisch voorgekomen dat de UP vanzelf op dagstand springt. Meestal gebeurt dat op zondag, als ik uitslaap tot na 9 uur. Blijkbaar vindt Jawbone dat niet passen bij een gezonde levensstijl.


Wekker

Als de Jawbone dan toch je slaap registreert, weet hij ook precies wanneer je het beste wakker kunt worden om zo fris en fruitig mogelijk aan je dag te beginnen. Hij registreert wanneer je licht slaapt en wanneer je diep slaapt. Ontwaken tijdens een lichte slaap is véél prettiger dan onverwacht uit je diepe slaap gerukt te worden door een prak herrie uit je wekker.
Je geeft in de app een tijd aan waarop je wakker wilt worden. Met een tijdsframe van 20 minuten vóór en 20 minuten ná dat tijdstip wekt UP je tijdens een lichte slaap door te trillen. Je wordt daardoor je uitgeruster wakker én op het voor jou gunstigste moment. Ik ben echt fan van deze functie! Het werkt ontzettend goed en het is echt makkelijker om op te staan op deze manier. Zelfs als ik met mijn hand onder mijn kussen lig en dus niet gewekt wordt door een lichte trilling maar door een ‘BRRRR’ bij mijn oor.

Ook leuk om terug te zien hoeveel km’s je eigenlijk maakt tijdens een dagje Efteling.

Doelen

In de app kun je je doelen instellen. Hoeveel uur wil je per nacht slapen? Hoeveel stappen wil je op een dag zetten? Hoeveel kilo’s wil je kwijt (of juist aankomen)?. De app geeft aan wat het gemiddelde is van de UP-gebruikers én wat aanbevolen wordt. Ik heb de instellingen op de aanbevolen hoeveelheid slaap (8 uur) en stappen (10.000) laten staan. Ik heb gemerkt dat ik sneller (nog even) ga lopen, omdat het een uitdaging is die 10.000 ook inderdaad te halen.

Alles wat je op een dag doet (lopen, slapen, eten, drinken, je humeur) wordt in chronologische volgorde weergegeven in de app. Ook krijg je iedere week een e-mail met de gemiddelden van de week; stappen, lengte van je slaap… Maar ook hoevaak je gemiddeld bent wakker geworden ’s nachts, hoeveel ononderbroken nachten je hebt gehad (voor mij zijn dat er sinds ik UP heb gewoon nul) en hoe laat je gemiddeld bent gaan slapen en opgestaan.

Ik vind het bijzonder leuk om op deze manier meer inzicht te krijgen in de manier waarop leef. Door voeding bij te houden laat ik dat extra koekje toch vaker liggen en ik ga ook sneller lopen om zo toch maar aan die 10.000 stappen te komen. En het is ook erg fijn om te kunnen bewijzen dat ik inderdaad niet heel best slaap. Ik heb dan ook totaal geen plannen om mijn Jawbone UP24 binnenkort in een la te leggen om daar te verstoffen.

De Jawbone UP24 is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

 

Follow on Bloglovin