Jawbone UP24 – zes maanden later

Jawbone UP24 - josanne.nl

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

26/02/2015

Inmiddels is het alweer zes maanden geleden dat ik een roze Jawbone UP24 om m’n linker pols schoof. Er zijn eigenlijk maar twee momenten waarop ik ‘m niet om heb: tijdens het douchen en tijdens het opladen. Ik noem m’n Jawbone Up24 daarom vaak liefkozend ‘mijn elektronische detentie’. Alleen als ik ‘m aan mijn rechter pols doe (omdat ik m’n horloge wil dragen bijvoorbeeld), merk ik heel even dat ik ‘m om heb, maar over het algemeen merk ik nauwelijks iets van de Jawbone UP24. Hij ‘zit er gewoon’.

Vier maanden verder met Jawbone UP24

Ben ik na zes maanden nog net zo enthousiast als dat ik na twee maanden was? Ik denk het eigenlijk wel. Iedere twee weken laad ik ‘m op, daarna merk ik nauwelijks dat iedere stap die ik zet geteld wordt (al zouden dat overigens best iets meer stappen mogen zijn per dag) en ‘s avonds is het bijna een tweede natuur geworden om de Jawbone UP24 op de nachtstand te zetten zodat hij mijn slaap kan meten.

Het meten van je slaap vind ik de interessantste functie van de Jawbone Up24. Zo heb ik nu levendig bewijs dat ik over het algemeen niet heel goed slaap, vaak wakker word en het ook lang duurt voordat ik daarna de slaap weer kan vatten. Zo kon de huisarts ook duidelijk zien dat het echt niet alleen maar een gevoel was, dat slechte slapen. De patronen zijn ook grappig om te zien. Zelfs wanneer ik een slaappil neem (met dank aan de huisarts) word ik rond half vier wakker. Wat minder fraai is ook de bevestiging dat ik sinds 25 augustus 2014 (de dag waarop ik begon met ‘UPpen’) maar twee nachten ononderbroken slaap heb gehad.

Van de wekkerfunctie maak ik dagelijks nog dankbaar gebruik. Het is écht veel prettiger om tijdens een fase waarin je licht slaapt wakker getrild te worden dan tijdens een bijzonder fijne droom wakker te schrikken van muziek of – nog erger – gepiep dat door merg en been gaat. Met een Jawbone UP24 hoeft niet meer elke dag te beginnen met een hartinfarct. Prettig idee!

Zorgt Jawbone UP24 er nu echt voor dat je je doelen haalt?

Mijn doelen staan nog steeds hetzelfde ingesteld als toen ik de Jawbone UP24 kreeg: 8 uur slaap per nacht en 10.000 stappen per dag. Ik denk niet dat het iemand zal verbazen dat ik het slaapdoel vaker haal dan het stappendoel. Gemiddeld haal ik per nacht 8,5 uur slaap, wat betekent dat ik ongeveer 9 uur in bed lig. Per dag zet ik gemiddeld 3500 stappen, met uitschieters omhoog op de dagen dat ik hardloop en uitschieters naar beneden op dagen dat de kinderen op school zitten en ik geen afspraken buiten de deur heb. Op dat soort dagen breng ik de kinderen als het even kan lopend naar school. Pak ik toch mooi weer wat extra stappen mee. Ik vind het leuke weetjes, absoluut, maar ik ben duidelijk niet het type dat ‘s avonds nog een extra wandeling gaat maken om aan de 10.000 stappen te komen. Maar eigenlijk wist ik dat al.

Kan er ook iets verbeterd worden aan de Jawbone UP24?

Op zoek naar ervaringen van andere UPpers, kwam ik vaak de klacht tegen dat de Jawbone UP24 binnen drie maanden stuk was. Vervangende exemplaren hielden het vaak ook niet veel langer uit, als ik de reviews mocht geloven. Mensen lijken eerder geneigd klachten te melden dan goeie ervaringen, dus ik was bijzonder benieuwd hoe mijn Jawbone UP24 het zou volhouden. Inmiddels al zes maanden dus. Af en toe kan de app de armband niet vinden en dan moet ik ze even opnieuw verbinden, maar als dat sinds augustus vier keer gebeurd is, is het veel. En dat oplossen is ook een kwestie van een half minuutje. Geen problemen dus, wat dat aangaat.

Wat ik wel ontzettend jammer vind is dat de Jawbone UP24 niet samenwerkt met Nike+. Die app blijft toch mijn favoriet voor hardlopen, dus ik zou het heel fijn vinden als die app gegevens zou uitwisselen met de Up-app. Ik kan mijn runs handmatig invoeren in Runkeeper (die wel synct met de Up-app), of ik kan een run handmatig invoeren in de Up-app. Het nadeel daarvan is dat je in Up niet ziet wáár je gelopen hebt. Geen halszaak, natuurlijk niet, maar wel jammer. Loop je hard met Runkeeper, dan komt je route ook terecht op je Up-tijdlijn. Leuk om te zien en het maakt je tijdlijn net iets afwisselender. Gevolg daarvan is dat ik vaak Nike+ én Runkeeper laat meelopen als ik ga rennen. Niet onoverkomelijk, maar ideaal is anders.

Ik vind het ook jammer dat de voedingsdatabase van Up niet direct gericht is op de Nederlandse markt. Logisch natuurlijk, maar je moet óf alle streepjescodes van wat je eet scannen (en dan gaat het nog vaak mis), of je moet wat je eet invoeren in MyFitnessPal. Deze app werkt samen met Up; wat je in MyFitnessPal invoert, zie je terug in de Up-app. Maar, net als bij het hardlopen, voedsel wat je direct invoert in Up komt net iets mooier op je tijdlijn terecht.

Raad ik de Jawbone UP24 aan?

Als je het leuk vindt om eet-, slaap- en beweeggewoontes bij te houden: absoluut! Heb je al favoriete apps om die gewoontes bij te houden, dan moet je bereid zijn om te wennen aan het gebruik van alleen de Up-app, te switchen naar apps die samenwerken met de Jawbone UP24 als je favorieten dat niet doen, of om je gewoontes te blijven bijhouden in verschillende apps. Niet onoverkomelijk.

Betekent dit dat ik het nieuws over de Apple Watch compleet negeer? Absoluut niet. De kans is groot dat ik mijn Jawbone UP24 zonder moeite aan de kant schuif voor een Apple Watch, mocht de mogelijkheid zich voordoen. Maar als die laatste geen slaapgewoontes kan bijhouden, dan zit ‘s nachts toch echt de Jawbone UP24 aan m’n pols.

De Jawbone UP24 is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

Follow on Bloglovin

Lees hier mijn eerdere bericht over de Jawbone UP24.

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

Oh ja, m’n blog

Oh ja, m’n blog

Ondanks m’n goede voornemen plaatste ik hier in 2023 maar één post. Dit is dus mijn 2023 in vogelvlucht; ik ga voor de herkansing in 2024.

5 Comments

 1. Maaike

  ik blijf wel eens hangen met m’n up aan een mouw ofzo… en idd is ie soms ook de verbinding kwijt… en dat jij er 2 weken mee doet vind ik erg lang… ik moet soms na 6 dagen al opladen…

  • Josanne van Westrienen

   Naarmate ik ‘m langer heb, lijkt ie vaker te blijven hangen aan een mouw. In het begin had ik er nauwelijks last van. Maar ik ga er de komende weken eens specifiek op letten! Misschien wordt ie wel soepeler met de tijd…

   Toen ik ‘m net had deed ik er ook net aan een week mee, maar vlak daarna kwam er een firmware-update en sindsdien haal ik makkelijk de twee weken. Maar ik zet natuurlijk per dag wel veel minder stappen dan jij. De 20.000 op 1 dag heb ik in ieder geval nog niet gehaald!

 2. Kim

  Wat fijn dat je dit zo uitgebreid beschrijft. Het is een hele investering maat het lijkt me erg handig. Vooral als je meer inzicht in je slaap ritme wilt krijgen.

  • Josanne van Westrienen

   Dat slaapritme is ook best een valkuil! Als iemand me nu vraagt of ik goed geslapen heb, ben ik snel geneigd te zeggen: ‘Geen idee, even in m’n app kijken.’ 😉

 3. Gilbert

  Hoi,

  Leuk jouw ervaringen te lezen. Ik ben zelf aan de nike fuel blijven plakken na ooit een polar loop gehad te hebben (is inmiddels weg). Inmiddels hangt er een Polar m400 naast (hoezo freak)
  Persoonlijk vind ik Nike een erg motiverende omgeving met de fuels en de running app.

  Polar daarentegen is erg compleet met data verzameling en weergeven. Wat ik inderdaad ook mis is een koppeling tussen de verschillende fitness eilanden.

  Mocht je ooit tegen wat aanlopen wat dat gat vult of in je omgeving deze wens erg veel hoort (ik bouw immers software) dan hoor ik dat graag.

  Groet

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jawbone UP24 | Josanne in her own write - […] Lees ook de update Jawbone Up24- zes maanden later […]