Op hoop van Tinder

Op hoop van Tinder | Josanne in her own write

Geschreven door Josanne

Josanne (1980) is strafrechtjurist, studie-/scriptiebegeleider en groepsfitnessinstructeur. Ze is gek op schrijven, talen (spreekt er 6) en is single mom van 2 puberzonen. Ze kan niet koken.

06/06/2019

“Nou, en dan nu maar op Tinder, hè!” Ik heb niet precies bijgehouden hoe vaak ik deze zin heb gehoord nadat ik vorig jaar bekendmaakte dat Ex en ik uit elkaar gingen. Ons huwelijk dateerde nog van vóór Tinder, dus veel wist ik er niet van. Ja, dat je daar niet veel te zoeken hebt als je een serieuze relatie wilt, omdat Tinder voornamelijk voor een “quick fix” is. Nou nee, bedankt. Dat werd dan ook mijn standaard reactie op deze opmerking.

Maar blijkbaar kon het wel, de ware liefde vinden op Tinder. Verschillende mensen sloegen me met succesverhalen uit hun eigen omgeving om de oren, “dus het kan echt wel!” Dat – en mijn nieuwsgierige aard, laten we wel wezen – zorgden ervoor dat ik toch op Tinder belandde, waar de eerste hobbel het maken van een (of meerdere) match(es) is. Juist. Dat klinkt simpeler dan het is.

Afhankelijk van je instellingen komt er een gevarieerd aanbod aan mannen voorbij. Sommige mannen zijn direct al veeleisend: “Dames, Snapchatfilters horen niet thuis op Tinder! Duidelijke foto’s waar je hele gezicht op staat!” Sir yes sir! Dit zijn over het algemeen de mannen die een foto hebben waar alleen een uitvergroot oog op staat. Types als deze gaan genadeloos naar links (voor de niet-Tinderaars: links = nope). Er zijn ook veel profielen met alleen een foto, maar zonder tekst. In het begin swipete ik een leuke kop nog wel naar rechts (voor de niet-Tinderaars: rechts = yep). Soms leverde dat een match op, maar matches zonder profieltekst hebben blijkbaar geen vingers, want er komt verder geen enkele reactie. Vandaar ook de ontbrekende profieltekst denk ik.

Andere hoofden zijn misschien wat minder interessant, maar daar zit dan wel een aardige profieltekst bij. Dus vooruit, voordeel van de twijfel. Als dit een match oplevert, komt het veelal niet verder dan:
“Hoi, hoe is het?”
“Goed, met jou?”
“Ja goed.”
Spraakzame types.

Afkortingen zijn ook veelzeggend. Sommige mannen die een leuk hoofd hebben en een aardige profieltekst, sluiten die tekst ineens af met “alleen ONS/FWB”. Alleen one night stands of friends with benefits dus. Thanks but no thanks. Als die afkorting al in een profieltekst staat, dan hoop je juist op “geen ONS/FWB”, wat dan soms wordt aangevuld met: “Maar ook niets serieus, want ik heb al een relatie.” Right. Er blijken echt veel mannen te zijn die in een open relatie zitten, maar bij meer dan 90% daarvan vraag ik me toch ernstig af of hun vrouw dat ook weet.
Overigens is “ik ben niet op zoek naar iets eenmaligs, ik ben op zoek naar die ene om mijn leven mee te delen” geen garantie dat het de man in kwestie echt niet alleen om ONS gaat. Met deze zin denken ze meer kans op succes te hebben, gok ik. Whatever, mij niet gezien.
Hoe kom je daar achter vraag je? De meeste gesprekken gaan binnen tien zinnen over seks. Als ze al fatsoenlijk beginnen. “So, wat ben jij een lekker wijf! Wanneer kan ik je uit elkaar komen trekken!” is eerder regel dan uitzondering.

Wat overigens ook verschrikkelijk is, is een bekende tegenkomen. Zeker als het een bekende is waar jij niet zo heel erg van gecharmeerd bent (understatement van de eeuw) en hem dus naar links swipet. Terwijl jij ook bij hém bent langsgekomen tijdens het swipen en hij ineens heel enthousiast tegen je gaat lullen als je hem weer eens tegenkomt. Drama. Wat ik je brom.

Als het dan toch gelukt is om een op het eerste gezicht normale match te scoren, waarmee ik een op het eerste gezicht normaal gesprek heb gevoerd en waarvan ik denk “ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij in het echt bent”, dan durf ik een date best wel aan. Tegen beter weten in misschien, want:
A. Bijkt tóch uit te zijn op ONS/FWB
B. Heeft stiekem toch nog ergens een vrouw verstopt
C. Zei ruim 1.90m te zijn, maar komt toch echt niet boven mijn schouders uit
Nou ja, vul maar in tot Z, minstens, maar ik haak af.

Ik geloof het best hoor, dat je via Tinder de liefde van je leven kunt tegenkomen, maar ik ben er wel weer klaar mee. De app heb ik ook alweer van m’n telefoon gegooid. Ik koop wel een kat.

Uitgelichte afbeelding: Nathan Dumlao via Unsplash

Anderen bekeken ook

Identiteitscrisis

Identiteitscrisis

Het begon zo ongeveer in oktober. Denk ik, want het gebeurde heel subtiel. Bijna net zo subtiel als hoe ik uiteindelijk in het derde jaar van de studie Franse taal en cultuur belandde.

2 Comments

  1. Marjolijn

    Een kat? Weet je het zeker?

    • Josanne van Westrienen

      Dat was zomaar even een eerste ingeving. Bij nader inzien is dat met alle allergieën voor katten hier in huis misschien ook niet het beste idee…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Doe ik mee aan Married at first sight?! | Vlog #95 | Josanne in her own write - […] lijkt alsof ik dat glas iedere keer neerkwak, maar dat viel echt reuze mee. En lees ook vooral de…