Voor het vak Inleiding criminologie zit ik nu tot over m’n oren in de zorgfraude en die paar dagen die ik deze maand bij de tandarts werkte, sluiten daar mooi op aan. De meest besproken klacht die dagen was niet kiespijn, een kapotte vulling of een te wijde prothese. Het was de zorgverzekering.
Behandelingen die wel worden vergoed, vooral behandelingen die niet worden vergoed, en behandelingen die in het nieuwe jaar niet meer worden vergoed, dus die eigenlijk nog voor de kerstvakantie verholpen moesten worden. Dure premies, hoog eigen risico, wel of niet aanvullend verzekeren en wel of geen aparte tandartsmodule, tegenover de torenhoge winsten, bonussen en reclamekosten bij de zorgverzekeraars. Een van de patiënten maakte een opmerking, ik weet niet eens meer precies hoe of wat, waarvan ik dacht ‘Oh, dat ga ik thuis even opzoeken.’
Toevallig ligt namelijk het keuzevak Verzekeringsrecht hier op de plank. Als back-up plan voor mijn vrije ruimte (mocht Campus Net in het honderd lopen) én omdat het me interesseert. Van de OU ben ik gewend dat ik voor een vak al het verplichte materiaal (werkboek(en) + studieboek(en)) thuisgestuurd krijg, dus ik nam aan dat het werkboek verzekeringsrecht alles was wat ik voor dat vak nodig heb, al was de informatie wel wat karig. Ik keek onder het kopje ‘Studiemateriaal’. Dit werkboek, jurisprudentie, aanvullende literatuur via Studienet… En het boek Verzekeringsrecht praktisch belicht. ‘U dient dit boek zelfstandig aan te schaffen.’
Ik moest zó hard lachen. Typisch.
Update november 2014
Inmiddels is gebleken dat het helemaal niet de bedoeling is dat studenten dit boek zelf dienen aan te schaffen. Voortaan wordt het dus gewoon meegeleverd met het werkboek. De studenten die al ingeschreven stonden, hebben de aanschafkosten van de OU vergoed gekregen. Eind goed, al goed!
Tja, de wettenbundel moet je ook zelfstandig aanschaffen. Bij huurrecht zitten er ook een paar boekjes in de zelfzorg/mantelzorg. Bij de internationale vakken moet je een abonnement op een internetrprovider hebben, al wordt daar regelmatig over gefoeterd.
Het komt dus bij meer vakken voor.
Het ergste wordt het bij de scriptie. Daar krijg je voor een driedubbelvak alleen de scriptiehandleiding toegestuurd, die je al had van Voorbereiding Onderzoek. Verder mag je alles zelf kopen.
Bij de scriptie klinkt het nog wel logisch, net als bij de wettenbundel. Zou wat zijn als de OU bij ieder studiepakket dat je bestelt een wettenbundel meestuurt.
Zonder dollen: het zal ongetwijfeld bij meer vakken voorkomen, maar voor mij was dit voor het eerst. En verzekeringsrecht vond ik daarvoor een érg grappig toeval.