‘Kun je je vrijwilligerswerk eigenlijk niet laten meetellen als stage?’ Deze vraag, van mijn begeleider in het asielzoekerscentrum, bleef hangen. Natuurlijk had ik wel nagedacht over een stage. Ik heb straks uiteindelijk een vrije ruimte te vullen van 21,5 ECTS (studiepunten) en een stage leek me daarbij een goede manier om kennis te maken met de advocatuur, met rechtsgebieden die nog niet of zelfs helemaal niet aan bod komen bij de OU en om ervaring op te doen. Maar voor een stage zag ik ook nogal wat knelpunten.
Om te beginnen ben ik geen twintig(er) meer. Niet dat ik mezelf beschouw als een bejaarde, maar ik ben wel ouder dan de gemiddelde student die een stage wil doen.
Als ik eens bij kantoren keek naar de omschrijvingen van de stage, dan ging het meestal om 8-10 weken fulltime. Zou ik heus wel willen, maar ik kan moeilijk m’n kinderen meenemen op de dagen dat ik geen opvang voor ze heb. Ik kan 2-3 dagen werken, maar die optie zag ik nergens. Sterker nog, ik heb zelfs een paar keer zien staan dat als je geen 40 uur kon werken, het geen zin had om te reageren.
Bovendien is het ook vreselijk lastig om aan te geven waar ik precies zit met m’n studie. In jaren ben ik vierdejaars, ja, maar m’n propedeuse heb ik nog niet. Ben ik zo’n slechte student? Nee, ik heb sinds het begin van m’n studie 2 kinderen op de wereld gezet en één van die zwangerschappen was bepaald niet makkelijk. En met twee kleine kinderen blijft er niet zo heel veel tijd over voor de studie. In die tijd zijn we ook nog eens verhuisd, kortom, dat het wat langer duurt zegt niets over mijn capaciteiten. Als ik dit jaar de vakken doe die op mijn planning staan, heb ik in juli mijn propedeuse en in september 7 vakken van Ba 2/3. Dan heb ik nog 8 vakken te gaan, de vrije ruimte en het ingegratiepracticum. Dus ja, rond de zomer ben ik dan wel zo’n beetje op de helft. Maar dat is toch niet makkelijk uitleggen, als je zegt dat je je p nog niet hebt.
Ik had me er dus al een beetje bij neergelegd dat een stage niet voor mij weggelegd was en keek eens rond bij de keuzevakken. Het komt er eigenlijk op neer dat ik compleet vrij ben in die keuze. Wil ik Consumentenrecht doen dan is dat prima, maar kies ik voor Het nationalisme in Europa (1919-1989) of voor Inleiding in de neuropsychologie en psychofarmacologie, dan kan dat dus ook. Alhoewel het me bijzonder interessante vakken lijken, heb ik niet het gevoel dat die heel waardevol zullen zijn voor m’n studie. Van de keuzevakken bij rechten zelf begin ik nog niet echt te stuiteren, behalve dan van Inleiding criminologie. Hoe ik mijn vrije ruimte ook ga vullen, dit vak zit er zeker in. Maar dan blijven er dus nog 17,2 ECTS over. Het voordeel van de hele vrije ruimte vullen met keuzevakken, is dat ik nog steeds kan studeren wanneer ik wil, waar ik wil en hoe snel ik wil en dat het niet uitmaakt dat ik er niet fulltime mee bezig kan zijn.
Door die vraag van m’n begeleider en het idee van het gebruiken van Vluchtelingenwerk als stageplaats, heb ik bij de stagecoördinator om meer informatie gevraagd. De OU beschikt niet over stageplaatsen, die moet je zelf zoeken. Als je een plek gevonden hebt, moet je een soort stageplan inleveren, waar je verder redelijk vrij in bent, en dat plan moet je voorleggen ter goedkeuring. Als het wordt goedgekeurd levert het punten op -hoeveel punten stond er dan weer niet bij- en als het wordt afgekeurd… Tsja… Er stond ook nog even bij dat je je werkplek niet kon opgeven als stageplek. Maar valt vrijwilligerswerk daar dan wel of niet onder? En zou ik dat willen, als stage? Het heeft uiteindelijk niet echt te maken met de carrière die ik op het oog heb.
Ik ben nu op het punt om uit te zoeken of het überhaupt zou kunnen. Ondertussen heeft zich nog een eventuele mogelijkheid voorgedaan; parttime en op een advocatenkantoor. Stage is inmiddels dus een serieuze optie geworden. Ook als dit gesprek op niets uitloopt, hou ik m’n ogen open voor stagemogelijkheden. Er móeten meer kantoren zijn die wel wat zien in een gemotiveerde en enthousiaste parttime stagiaire, die in de lunchpauze met Zumba iedereen aan het zweten krijgt, mondverzorgingsadviezen kan geven en de medewerkers kan laten kennismaken met Duitse en Zwitserse Rockpop!
Lastig zeg, maar: de aanhouder wint! Er zal vast ergens een mooie stageplek voor je te vinden zijn. Parttime, in de buurt, op een advocatenkantoor… waar een wil is… is een weg.
(Maar dat wil niet zeggen dat het een makkelijke weg is natuurlijk ;-)) Succes met je studie verder!!
Ik vind je sowieso superstoer dat je dit maar even naast je gezin doet. Ik weet niet of ik dat zou kunnen.
Nou ja, even… Het kost best wat bloed, zweet en tranen, maar toch zou ik het niet anders willen. De kinderen worden ook groot en als ik dan pas zou beginnen met al deze plannen is het volgens mij te laat. Bovendien vind ik het écht heel fijn om iets voor mezelf te hebben en om op bijeenkomsten bijvoorbeeld eens niet mamma te zijn maar gewoon Josanne. Ik denk dat alles uiteindelijk als een soort puzzeltje in elkaar zal vallen, al zie ik op dit moment alleen nog de losse stukjes!
het vinden van een pt baan naast je studie is lastig. Bereid je voor dat het vinden van een functie als advocaat-stagiaire na je studie (en je bent en 30er en moeder) nog lastiger is! Zelf al bijna een half jaar aan het schrijven en nog steeds geen zicht op een leuke functie. via via hoor ik dat leeftijd het eerste probleem is. Zit je dan op gesprek en men verneemt dat je (een) kind(eren) hebt als ze daar naar vragen, is het ook meteen kans verkeken… Maar dit speelt vooral in de regio den haag.
Leuke site overigens! Ga ik vaker kijken
Ik geloof niet dat het tegen die tijd lastiger zal zijn dan nu om een baan vinden. Niemand weet hoe het er over vier jaar voorstaat met werkgelegenheid en zoals de pensioenregelingen er nu voor staan heb ik vanaf het moment dat ik afstudeer nog ruim 37 jaar te gaan voordat ik met pensioen kan. Voldoende tijd lijkt me. Daarbij denk ik dat ik als dertiger levens- en werkervaring meebreng die echt wel waarde heeft en die iemand van 22 jaar nog gewoon niet kán hebben. Bovendien zijn mijn kinderen over vier jaar 8 en 6, gaan ze dus overdag naar school en ben ik minder afhankelijk van opvang dan nu. En ik hoef mijn carrière ook niet meer te onderbreken voor zwangerschapsverlof.
Kortom: ik zie het helemaal niet zo somber in. Hoe het gaat uitpakken, dat zie ik in 2015 wel.